4. august 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Miljøstyrelsen går soleklart imod byrådet om solcellerne på Jomfruens Egede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Miljøstyrelsen går soleklart imod byrådet om solcellerne på Jomfruens Egede
Debat Faxe - 23. juni 2020 kl. 10:26
Af Heidi Zethof Egedevej 156, Frenderup

Alle 25 byrådsmedlemmer har indtil nu været enige om, at erstatte Faxes skønne natur med industrielle solcelleanlæg ved Jomfruens Egede. Det på trods af, at solcelleparkerne skal placeres, hvor der i kommuneplanen står: »Overordnet er stort set samtlige arealer tilhørende Lystrup og Jomfruens Egede godser omfattet af kommuneplanens udpegning for særligt bevaringsværdige landskaber, hvor større tekniske anlæg generelt set bør undgås.«

Normalt ville sagen være afgjort her. Der står jo sort på hvidt, at området ikke er egnet til disse industrielle anlæg, men i Faxe Kommune går byrådet - på trods for massiv borgermodstand - ind og ændrer kommuneplanen, så kæmpe anlæg i naturskønne omgivelser tillades.

Hvis det var lovligt, så ville det jo være det vilde vesten, og det undrer mig, at ingen af de 25 byrådsmedlemmer har sat spørgsmålstegn ved fremgangsmåden.

Heldigvis har vi en planlov, og der er kommet statslige indsigelser:

»Miljøstyrelsen har været i dialog med kommunen og besigtiget arealet. Miljøstyrelsen finder det umiddelbart ikke muligt at sikre det karakteristiske herregårdslandskab, hvis der etableres solcelleparker på en betydelig del af de åbne, ubebyggede markflader. Kommuneplantillægget indeholder afværgeforanstaltninger i form af beplantningsbælter, men disse vil ifølge Miljøstyrelsen være en væsentlig forringelse af den visuelle oplevelse af de åbne markflader og udsyn til skovområderne, der er kendetegnet for dette landskab. Kommuneplantillægget må således betragtes som uforeneligt med de hensyn, som landskabsudpegningerne i kommuneplanen skal varetage, og Miljøstyrelsen vurderer, at forslaget ikke er forenelige med de nationale interesser for landskabsvaretagelsen.«

Sådan står der igen sort på hvidt, men plan- og kulturudvalget giver ikke op og sætter nu administrationen til at finde en løsning, så godset kan få sine solceller.

Sagen har stået på i to år. Hvem har det endelige ansvar, er det borgmesteren eller udvalget med René Tuekær som formand? Eller er det meget belejligt alle politikkerne, så der realt ingen ansvarlige er?

Måske var alle byrådsmedlemmerne - dengang de stemte for, at man kunne arbejde videre med forslaget - ikke bekendt med sagens omfang og indhold? Måske tænkte I ikke på, hvor meget

183 hektar egentlig er, og måske var alle byrådsmedlemmerne ikke ude og se områderne det drejer sig om, inden I stemte?

Miljøstyrelsen har besigtiget arealet, og kom med indsigelsen 4. juni 2020, og det undrer mig, at de ikke blev taget med på råd i starten af processen.

I hvert fald er forslaget om den gigantiske solcellepark ikke lovligt placeret, og det er nu, der er mulighed for, at fornuften sejrer og politikkerne får projektet stoppet, inden administrationen bruger mere tid på et projekt, der så åbenlyst ikke er til kommunens bedste.

Du kan læse miljøstyrelsens indsigelse samt den meget massive borgermodstand på https://www.faxekommune.dk/dagsorden/plan-kulturudvalget-23-06-2020 sag nr. 86

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?