22. oktober 2018
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Må børn spise ketchup i skolen?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Må børn spise ketchup i skolen?
Debat Faxe - 05. december 2017 kl. 12:39
Af Andreas Bøndergaard Næstformand for elevrådet på Vestskolen Rødemosevej 5, Tureby
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

"Kostpolitik eller ej?", Sådan indledte jeg meningsmålingen til forældrene på Nordskovskolen. Jeg, samt resten af elevrådet var interesseret i at vide, om hvorvidt forældrene tillod, at børnene måtte have en kage med på deres fødselsdag.

Denne undersøgelse var lavet på baggrund af, at der findes en meget uklar og uønsket kostpolitik på Nordskovskolen.

Overraskende nok, så svarede 88,8% ja til, at man måtte dele kage eller andet sødt ud på sin fødselsdag. Noget, som ville undre mange, hvis de fandt ud af, at der blev foretaget en beslutning om, at vedtage en kostpolitik uden at flertallet rent faktisk ønskede det.

På sedlerne stod der kommentarer som: "Lad vær med, at være sukkerforskrækkede", "Skolen giver sig selv lov, når de har lyst, hvorfor så ikke til fødselsdage" og "Synd, at lærernes sparsomme tid skal bruges, som mad-politi".

Det står meget klart, at det ikke kun er eleverne, der er trætte af kostpolitikken, men også flertallet af forældrene. Udover, at det er en ærgerlig beslutning, som blev foretaget dengang man vedtog kostpolitikken. Så er kostpolitikken meget uklar.

Der står i kostpolitikken, som kan findes på vestskolen.dk: "Målet er; At forældre medvirker til, at der ved fødselsdage m.m. uddeles sunde alternativer frem for usunde, fede og søde fødevarer".

Problemet med dette er bare, at sødme er en smag, som forefindes i rigtig mange naturlige og sunde fødevarer og nærmest ikke kan undgås. Fx. honning, stevia m.m.

Hvad er per definition usundt ifølge kostpolitikken?

Ja, det vides ikke. Men alt hvad lærerne syntes ikke er "nødvendigt mad" bliver konfiskeret. Nogle elever har sågar oplevet, ikke at kunne få udleveret deres "usunde fødevarer" efter skoletid, som ellers var lovet dem.

Der står også: "Eleverne skal lære, at skelne mellem hverdag og fest og forstå, at sundhed er et spørgsmål om balance". For det første, så ville mange nok betegne deres fødselsdag, som en fest, derudover så er det jo en sørgelig fantasi, at indoktrinere eleverne med, at sukker og fedt er dødsensfarligt.

For nogle uger siden indførte skolen et nyt tiltag i skoleboden. Det var, at man fra d.d. ikke længere kunne få ketchup til pølsehornene. Tragisk. Hvilket billede giver man dem ikke, når de pludselig ikke længere må spise ketchup. Der er åbenbart "for meget sukker i".

I denne verden vi lever i, hvor helt unge børn får anoreksi og bulimi, da de gerne vil ligne modeller og skønhedsidealer. At man ikke længere må spise ketchup hjælper da bestemt ikke på det problem.

Man kan kun undre sig over, hvad mon det næste bliver?

Glutenfrie sandwich og pølsehorn, vegetarmad eller slankekure i skolen, så alle uanset, om de er over-, under- eller normalvægtige, skal tabe sig??

Skolens grundlag er, at de har et fokus på øget koncentration. De mener kort sagt, at sukker forværrer koncentrationen hos eleverne.

Men hvis man er 24 i en klasse, hvilket ville svare til 2 elever om måneden. Hvis de slog sig sammen og uddelte en dag om måneden. Så kan jeg ikke se det store problem. Det burde skolen heller ikke kunne.