24. november 2017
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hvor vil DF finde pengene?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvor vil DF finde pengene?
Debat Faxe - 11. juli 2017 kl. 10:19
Af Camilla Meyer Borupvej 66, Rønnede Medlem af Faxe Byråd og formand for den Socialdemokratiske byrådsgruppe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lørdag 8. juli kunne jeg i Sjællandske overraskende læse at Dansk Folkepartis (DF's) gruppeformand, Eli Jacobi Nielsen, ønsker at sænke skatten i faxe Kommune. Mon DF's vælgere er klar over konsekvenserne af et sådant forslag?

Faxe Kommune har, på trods af et lavt skattegrundlag, et acceptabelt serviceniveau. Det er takket være de mange effektiviseringer vi, på tværs af byrådet, har kunnet gennemføre de senere år. Men vores service og velfærd, samt råderum til yderligere service, er langt fra prangende.

Kvalitet og "varme hænder" kræver penge. Vi kan ikke imødekomme hverken borgernes eller tilflytteres forventninger til ældrepleje, skoler og børnepasning, hvis de nødvendige penge i budgettet ikke er der. Og pengene kommer nu engang primært via den skat, vi borgere betaler.

Eli Jacobi Nielsen argumenterer med, at vi skal benytte os af, at økonomiaftalen med regeringen for 2018 indeholder en pulje, der kompenserer 75 % af provenuet ved en skattenedsættelse. Udtalelsen tydeliggør i den grad, at han ikke forstår hverken Faxe Kommunes aktuelle økonomiske situation eller kommuneaftalen.

Kompensationen på 75 % gælder kun det første år. Næste år er kompensationen kun 50 % og 3. år 25 %. 4. år slår skattelettelsen fuldt igennem på vores budget. Det betyder, at vi ved en skattelettelse løbende over de næste 3 år, selv i budgettet skal finde tilsvarende penge. Beløb af denne størrelse kan kun findes ved besparelser på de større serviceområder som børnepasning, skoler og ældrepleje. Det er samtidig de områder, som DF lover flere penge til. Det hænger jo ikke sammen!

Eli Jacobi Nielsen har ret i, at vi har styr på økonomien. Men Faxe Kommune er stadig en vanskeligt stillet kommune med få midler. Hvis kommunens økonomi var i orden, havde vi vel ikke ved kommuneaftalen, som kun en ud af 4 kommuner i Region Sjælland, fået 10 mio. kr. i støtte som vanskeligt stillet kommune?

DF's ønskede skattelettelse mangler i den grad social ansvarlighed. Konsekvenserne vil mærkes af de med mest brug for "varme hænder". Vi kan ikke både betale mindre til samfundet og fællesskabet og samtidig forvente flere pædagoger i daginstitutionerne, færre elever i klasseværelserne og flere minutter til besøg af hjemmeplejen.

I Socialdemokratiet er vi realistiske. Vi går ikke til budgetforhandlingerne med ønske om skattenedsættelse. Det vil ramme kommunens svageste borgere. Det vil vi ikke være med til.