22. januar 2021
Ved totiden natten til mandag den 26. august udbrød der brand i skuret ved Røde Kors butikken i Haslev. Foto: Cecilie Hänsch
Ved totiden natten til mandag den 26. august udbrød der brand i skuret ved Røde Kors butikken i Haslev. Foto: Cecilie Hänsch
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Haves brandstifter - savnes ildsjæl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Haves brandstifter - savnes ildsjæl
Opdateret 02. september 2019 kl. 15:55
Debat Faxe - 02. september 2019 kl. 12:07
Af Lars Ege, frivillig i Landsforeningen LEV, Mjølnerparken 50, København N

Der var ild i et skur i Haslev natten til mandag den 26. august. Skuret ligger lige op ad byens Røde Kors-butik, og dets mursten blev ifølge Sjællandske sværtede og dørene svedne.

Desuden krøllede varmen plastskærmen på gadelygten, der står klods op ad, mens en affaldsspand smeltede. Ilden bredte sig dog ikke fra skurets ydervæg og ind til selve Røde Kors-butikken.

Faktisk skete der ikke rigtig mere. Og da det var nat og mennesketomt, var der ikke mulighed for, at nogen kunne brænde sig eller blive nødsaget til at hoppe ned i et brandlagen fra det pivflade byggeri.

Mandag morgen var status da også, ifølge Sjællandske, »at skaderne indenfor begrænsede sig til, at der ikke var nogen strøm i køkkenet, der ligger umiddelbart bag skuret.«

Alligevel fik branden sit offer. Det fremgik af et lille, men så meget desto mere bemærkelsesværdigt, indlæg, som direktøren for Karisefonden havde sendt til Sjællandske torsdag den 29. august.

Karisefonden er et bo-, uddannelses- og beskæftigelsestilbud til unge og voksne mennesker med særlige indlæringsvanskeligheder, som f.eks. udviklingshæmning, autisme og ADHD.

Karisefondens direktør Henrik Friis skrev i indlægget på sn.dk:

»Forleden var der brandstiftelse i Haslev, bl.a. i et affaldsskur ved Røde Kors. Med beklagelse skal jeg orientere borgerne i Haslev om, at det med al sandsynlighed er en af Karisefondens beboere, der står bag. Det drejer sig om en udviklingshæmmet ung mand«.

Bemærk at Friis skriver 'med al sandsynlighed'. Han fortsætter:

»Her er det kendt, at der i sjældne tilfælde kan være en kobling mellem udviklingshæmning og trangen til at tænde ild. Karisefonden har i et fint samarbejde med vores lokale politi bistået med udredningen af sagen. Den pågældende beboer vil ikke længere være en del af Karisefondens botilbud. I samarbejde med hans hjemkommune findes en anden placering«.

Nå, men det var da godt! En ung mand med mulige tilbøjeligheder i retning af uvaner, som alle vi andre inklusiv fondsdirektører ligeledes i sjældne tilfælde kan have, er blevet 'dømt' til udsmidning af sit hjem som følge af mistanke om at have tændt ild i et skur i Haslev. Det må man kalde ledelsesmæssig handlekraft. Og hvis godtfolk har et udviklingshandicap, er der åbenbart ikke på alle bosteder tradition for at lade tvivlen komme dem til gode.

Sidste ord - og spørgsmål til Karisefonden - skal en læser i debattråden på sn.dk have. Hun betvivler rimeligheden i, at den unge mand skal smides ud, selv om det skulle vise sig, at han har sat tændstikken til. Og hun efterlyser ildsjæle:

»Hvorfor skal han bortvises fra Karisefonden? Er det ikke der, at et bosted skal vise, at de har de rette ressourcer til at støtte en beboer. Som de i forvejen vidste kunne udgøre en fare for sig selv og andre. Tænker, at det er for nemt at smide bolden videre og dermed give denne beboer et svigt. Men man kan jo altid vaske hænder, i stedet for at tage ansvar!

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?