10. juli 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Handler centerleder i strid med kommunens beslutninger?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Handler centerleder i strid med kommunens beslutninger?
Debat Faxe - 25. maj 2020 kl. 11:16
Af Birte Ougaard, Rørholm 38, Roskilde
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Søndervang har som eneste institution i Faxe Kommune haft et generelt besøgsforbud indtil 22. maj 2020, hvor retningslinjer for besøg blev præsenteret.

Mulighederne er imidlertid begrænsede. En nærliggende mulighed på en institution som Søndervang er udebesøg på beboernes terrasser. Borgmester Ole Vive udtalte 27. april 2020 til avisen:

»I Faxe Kommune har man hele tiden forsøgt at have en fleksibel tilgang til besøgsproblematikken«.

»Status er, at vores ældre kan modtage besøg på plejecentrene, hvis selve besøget foregår udenfor.«

»I modsætning til plejehjem mange andre steder, eksempelvis i større byer, så er vores plejecentre typisk bygget i et plan, hvilket betyder, at man sagtens kan gennemføre et fysisk besøg ved at sætte sig på en terrasse lige udenfor den enkelte beboers værelse«.

Søndervang afviser udebesøg. Fuglø har 12. maj 2020 meddelt mig:

Når det I medierne har det været fremført, at man godt kan komme på udebesøg på plejecentre, blot man efterlever afstandskravet på to meter, så er det ikke i overensstemmelse med kravene i Sundhedsstyrelsens retningslinjer til plejecentrene. Fuglø mener altså, at Faxe Kommunes beslutninger ikke er i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Dette til trods for, at det fremgår af Sundhedsstyrelsens retningslinjer af 12. maj 2020, at:

»Besøg på udearealer kan ske uden, at der er tale om kritiske situationer, hvis kommunalbestyrelsen har besluttet det.«

Sundhedsstyrelsen har altså fastsat, at udendørs besøg kan finde sted, hvis pågældende kommune har besluttet det. Faxe Kommune har besluttet, at udendørs besøg kan finde sted efter aftale med lederen. Der er ikke forhold på Søndervang, som taler imod udendørs besøg. Når det ikke er muligt at få aftale om udendørs besøg, må jeg konstatere, at Søndervang ikke efterlever Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

I avisen 22. maj oplyser medlemmer af senior- og sundhedsudvalget og ledelsen i Faxe Kommune, at Søndervang kan køre friløb, fordi den er en selvejende institution.

Det generelle udgangspunkt i driftsoverenskomster mellem selvejende institutioner og kommuner er dog, at selvejende institutioner skal levere ydelser, der er i overensstemmelse med de til enhver tid gældende love, kommunale politikker med videre.

Har Faxe Kommune indgået driftsoverenskomst med Søndervang, der giver lederen adgang til at lede centeret i modstrid med kommunens beslutninger?

Og kan kommunen ikke sikre, at institutionen efterlever Sundhedsstyrelsens retningslinjer?

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?