18. juli 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Halal er ikke en myte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Halal er ikke en myte
Debat Faxe - 11. marts 2019 kl. 19:41
Af Lizette Lilleskov Laugesen Ternesøvej 35, Terslev Næstformand for Landsforeningen Non Halal Danmark
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Først vil jeg lige slå fast, at Dansk Folkeparti i Faxe Kommune ønsker, at give borgere som modtager mad fra kommunen, mulighed for at fravælge religiøst slagtet kød. Der kan være mange årsager til, at folk ikke ønsker religiøst slagtet kød, f.eks. halalcertificering og religion - men uanset årsag, mener Dansk Folkeparti, at borgerne skal have mulighed for at fravælge religiøst slagtet kød. Hvorfor skal de der ikke ønsker religiøst slagtet kød egentlig begrunde deres ønske?

Vegetarer eller folk der ønsker religiøst slagtet kød, bliver ikke stillet til regnskab for deres ønsker - på samme både kunne jeg ønske, at ønsket om ikke religiøst slagtet kød blev accepteret.

Landsforeningen NON Halal Danmark er en egentlig forening, og ikke en facebook side. Foreningens formål er at arbejde for, at halalcertificerede produkter forsynes med en tydelig mærkning.

Hvor meget de enkelte danske virksomheder betaler til islamiske organisationer ved ingen. Det skal ikke fremgå af virksomhedernes regnskaber, og de islamiske organisationer er ikke regnskabspligtige, da de betragtes som en forening. Eneste virksomhed der har ville oplyse dette er Danpo. De betaler 100.000 kroner om året.

Det er forkert, at EU forbyder mærkning af halalcertificerede varer. EU forbyder udelukkende mærkning af slagtemetode. Folketinget kan stille særlige krav til danske virksomheder.

Islamisk Kulturcenter oplyser, at de har en moske og driver koranskole, og at dette primært finansieres af penge fra halalcertificeringen - det er denne »frivillige forening« Danish Crown samarbejder med og betaler til. Jeg vil meget gerne se et regnskab fra Danish Crown. De oplyste priser harmonerer på ingen måde med de priser andre betaler for et halalcertifikat samt løbende produktionsomkostninger - men Danish Crown er et af de firmaer, som ikke vil oplyse, hvad de betaler.

Men et er halalcertificering, som gælder alle mulige vare f.eks. mejeriprodukter, kosmetik og medicin, noget andet er det, Dansk Folkeparti ønsker i Faxe kommune. De ønsker blot, at det er muligt for borgerne at kunne fravælge religiøst slagtet kød i den mad kommunen udbyder, som man kan i Horsens, Slagelse og region Syddanmark.

Det er vel ikke for meget at forlange.