20. oktober 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Håndteringen må nytænkes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Håndteringen må nytænkes
Debat Faxe - 08. juli 2019 kl. 10:33
Af Jørn Rasmussen Kasserer i Fair Spildevand Pilealle 5, Vordingborg
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sjællandske og Dagbladet havde forleden en udmærket dækning af spildevandsagen på byrådsmødet 20. juni.

Bemærkningerne fra byrådsmedlemmerne der stemte imod Lars Folmanns begrundelse for at tilbagekalde politianmeldelser havde en del tilbage at ønske. Knud Erik Hansen mente det var grimt at angribe forvaltningen når de ikke kunne forsvare sig. Undertegnede mener, at det er mere grimt at gemme sig bag forvaltningen og ikke selv sætte sig ind i sagens kerne. Når 43 pct. af en given mængde politianmeldelser bliver trukket tilbage, bør man som folkevalgt selv træde i karakter og tage ansvar.

Baggrunden for at udsende påbud om forbedret spildevandsrensning er påstanden om ringe økologisk tilstand i målsat vandområde. Men hvis ikke årsagen til den utilfredsstillende tilstand er fuldt afklaret, risikerer man, at påbuddene ikke har den forventede effekt, hvilket dels efterlader frustrerede kommuner men ikke mindst lodsejere med økonomiske tømmermænd. En sporstof-analyse er langt fra tilstrækkelig, da det ofte er fysiske forhold i et givent vandløb, hvor årsagen til manglende målopfyldelse skal findes.

I det hele taget må vi efterhånden stille spørgsmål bag filosofien bag vores spildevandshåndtering.

Centrale myndigheder betragter indholdet i spildevand - organisk stof, kvælstof og fosfor - som noget der helt skal fjernes i højteknologiske renseanlæg. Men denne filosofi strider voldsomt imod ønsket om cirkulær økonomi, hvor stofferne i spildevand på ny indgår som byggesten til ny biomasse. Ved lavteknologiske decentrale grønne løsninger kan dette nemt lade sig gøre. Vi skal ikke længere sige spildevand men "vand med næringsstoffer".

Det har været en stor misforståelse, for ikke at sige skandale, at vi for godt 50 år siden begyndte at klistre landet til med store centrale renseanlæg der med et vidtfavnende kloaknet både har problemer med indtrængende grundvand og periodisk uhumske overløb.

Derfor er det ikke spredtliggende ejendomme i landområderne der har et problem, når vi taler om den nye trend, grøn omstilling, men nærmere alle de ejendomme der er tilsluttet et offentligt kloaknet.