6. maj 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Håbet om en håndværksefterskole lever

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Håbet om en håndværksefterskole lever
Debat Faxe - 08. januar 2021 kl. 12:08
Af Jørgen Hansen, tidligere afdelingsleder for Byggeteknisk Højskole i Haslev Kaare Klints Vej 21, 4690 Haslev

I nytårstalen sagde statsmisteren: »I det nye år vil vi etablere flere muligheder for, at unge kan uddanne sig lokalt tæt på hvor de bor«.

arrow Læs også: Debat: Det forkætrede overskud

Ordene sætter de næsten tomme bygninger i Skolegade 21 i perspektiv, og understøtter arbejdet på at etablere en håndværksefterskole.

Men for at det kan lykkes, skal ejendommen købes, og her er prisen øjensynlig en stor knast.

I 1999 fusionerede Haandværkerhøjskolen med Næstved og Køge tekniske skoler med det erklærede mål, at sikre bedre økonomi og bedre erhvervsuddannelser i alle tre byer.

Men sådan skulle det ikke gå. I stedet for at udnytte Haslev som det geografiske centrum i fusionen, og Haandværkerhøjskolen som en velfungerende institution, blev der bygget en ny administrationsbygning i Næstved, selvom de funktioner der blev placeret her, sagtens kunne have været i Haslev.

Bestyrelsen for Haslev Efterskole, Håndværk, Design og Teknologi har i marts 2020 givet EUC-Sjælland et seriøst købstilbud. Men EUC-Sjælland har afvist købstilbuddet med det argument, at man har andre købere på hånden.

Borgmester Ole Vive er i sommeren og efteråret 2020 gået aktivt ind i sagen og udtaler, at kommunen med interesse følger med i bestræbelserne for at etablere en håndværksefterskole i bygningerne i Skolegade 21.

Så sent som 12. november 2020 havde EUC's ejendomsmægler dog stadig en annonce på nettet, hvor der stod: »Den tidligere Håndværkerhøjskole i Haslev anvendes ikke længere og udbydes således. Anvendelig til fortsat undervisningsformål, men også som projektejendom med ombygning/nyopførelse af boliger. Der ligger forslag til lokalplan for ejendommen p.t., som giver mulighed for opførelse af yderligere boliger i parken samt ombygning af bestående bygninger til boligformål«.

Annoncen var helt forkert, fordi byrådet trekvart år tidligere havde afvist lokalplanen for boliger. Det gjorde jeg ejendomsmægleren opmærksom på. Nu er annoncen rettet, så lokalplan om boliger er væk.

Derfor bør forhandlingerne kunne genoptages på et nyt og mere realistisk grundlag, hvor man ser på anvendelsen til undervisningsformål.

Man bør realistisk også se på de priser, som har ligget til grund for salget af Haslev Seminarium, HuH og gymnasiet. For hver af disse store institutioner har købsprisen ligget på 10-15 millioner kroner.

Mit og rigtig manges håb er, at det kan lykkes at etablere håndværksefterskolen og gerne flere aktiviteter i bygningerne i samarbejde med Faxe Kommune.

Kommunens folkeskoler og friskoler kan desuden helt sikkert få gavn af et samarbejde med en håndværksefterskole, om brug af værksteder til praktiske fag og folkeskolens afgangsprøver.

Stedet kunne få nyt liv efter en meget lang periode med stilstand og tilbagegang. Men hvad kan håbet bygges på? Statsmisterens nytårstale kan medvirke til ny optimisme.

Kommunens og Ole Vives arbejde giver optimisme. Det socialdemokratiske folketingsmedlem og partiets ordfører for fri- og efterskoler, Tanja Larsson, bakker op om ideen. Og formand for efterskolens bestyrelse, William Markussen, siger: »Vi tror stadig på det«.

Efterskolens bestyrelse har i oktober 2020 anmodet Undervisningsministeriet om bistand til at finde frem til en aftale om køb af skolen. Bestyrelsen har sikret lånetilsagn til køb, etablering og drift af skolen. Gisselfeld har doneret et beløb til efterskolen og p.t. er der indsamlet private og fondsmidler på i alt 1,4 millioner kroner. Det vidner om lokal opbakning.

Mit nytårsønske er, at EUC-Sjælland, efterskolens bestyrelse og Faxe Kommune samles om en løsning, der kan blive en vindersag for de unges uddannelsesmuligheder.

Skolen kan give inspiration til erhvervsuddannelserne og være en fødekæde til EUC-Sjælland, og det passer ind i Faxe Kommunes visioner, efter at boligplanerne er taget af bordet.

arrow Debat: Konservativt fejlskud
13. januar 2021 kl. 08:42 Opdateret: kl. 15:47
arrow Synspunkt: Korstog mod det frie valg
09. januar 2021 kl. 09:50 Opdateret: kl. 11:33
Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?