26. januar 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flis, fjernvarme og klima

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flis, fjernvarme og klima
Debat Faxe - 12. februar 2020 kl. 11:00

Af Andreas Petersen, bestyrelsesmedlem, Verdens Skove, Dalslandsgade 10, 2300 København S

I Folketinget står de fleste partier bag en grøn klimakurs. Men flere kommuner fortsætter ufortrødent med at godkende nye biomasseværker. Værker, der kan brænde biomasse fra skoven årtier frem i tid med tvivlsom klimaeffekt.

Et eksempel er Faxe Kommune, hvor byrådet den 6. februar godkendte et nyt flisværk i Haslev.

Inden afstemningen rettede fire grønne organisationer: Rådet for Grøn Omstilling, NOAH, 350 Klimabevægelsen i Danmark og Verdens Skove en indtrængende appel til byrådet, om at genoverveje beslutningen. Desværre uden held.

I Verdens Skove synes vi, det er bekymrende, at de planlægger et nyt flisværk i Haslev, selvom vi ved, at der allerede bruges alt for meget biomasse i Danmark.

Under en stor debat om dansk klimapolitik i Folketinget i forrige uge, nævnte flere politikere risikoen for 'kommunale benspænd'. Hermed mente de, at de fine nationale klimamålsætninger ikke når ud lokalt. Det kan skyldes økonomi, manglende viden eller regler, der ikke virker efter hensigten.

Flisværket i Haslev synes at være et godt eksempel. Baggrunden er, at Haslev Fjernvarme har ønsket, at deres halmværk erstattes af et flisværk.

Det ene flisværk må dog ses i en større sammenhæng. Der går nu langt mere dansk træ til forbrænding, end der bruges til gavntræ som møbler.

Fra 1990 til 2018 steg produktionen af skovflis med astronomiske 1200%.

Faktisk bruges der i dag så meget træ til energi i Danmark, at vi bliver nødt til at importere enorme mængder flis og træpiller - millioner af tons - fra blandt andet Baltikum, USA og Afrika. Med det kolossale forbrug belaster vi naturen både i egne og udenlandske skove.

Alt sammen fordi det regnes som "klimaneutralt" at brænde flisen og træpillerne af på grund af en teknisk FN-regneregel. Den resulterer i, at den CO2 der kommer ud af skorstenen, ikke tæller med i det danske klimaregnskab.

Bekvemt for politikerne, men ikke for atmosfæren.

Under debatten den 6. februar nævnte flere politikere, at de grønne organisationers protester kom alt for sent. Det har de ret i. Men hvad har politikere og forvaltning selv gjort for at få grønne synspunkter med i processen?

Til borgermødet i november var kun tidligere og nuværende repræsentanter fra Haslev Fjernvarme indkaldt. Det er det samme selskab, der vil opføre flisværket!

Der var ingen grønne organisationer eller uvildige eksperter på skov og klima. Borgermødet kom næsten et år efter, at lånegarantien til Haslev Fjernvarme var godkendt i byrådet.

Så er konklusionen vel også givet på forhånd.

Aftalepartier holder fast i, at biler skal kunne konfiskeres ved farlig kørsel - uanset om føreren ejer bilen. Er det en god idé?