17. oktober 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Faxe Kommune mangler 60 millioner kroner - og kassen er snart tom!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Faxe Kommune mangler 60 millioner kroner - og kassen er snart tom!
Opdateret 08. september 2021 kl. 17:10
Debat Faxe - 08. september 2021 kl. 17:04
Af Camilla Meyer (S) Borgmesterkandidat Borupvej 66, Rønnede

I Socialdemokratiet vil vi ikke påstå, at Faxe Kommunes økonomi aldrig har været værre. Budget 2012 var også slemt at lægge. Her skulle vi betale knap 70 millioner kroner tilbage til staten på grund af en for optimistisk selvbudgettering af skatten for 2009.

Men der er stor forskel på politikernes holdning til problemerne.

I 2011 erkendte hele byrådet den alvorlige situation og vedtog i enighed et stramt budget med ubehagelige besparelser.

I dag er vores indtryk, at den borgerlige flertalsgruppe ikke erkender situationens alvor. Men syltetøjsglasset er tomt!

Derfor her opsummering af administrationens budgetforslag. Centralt er besparelsesforslag på fire gange 15 millioner kroner - altså 60 millioner kroner.

1) 15 millioner kroner af den statsligt bevilgede pulje til pris- og lønfremskrivning i 2022 foreslås ikke sendt ud til centre og institutioner. Det overlades til ledere og medarbejdere selv at løse problemet svarende til en medarbejderreduktion på ca. 35 årsværk.

2) 15 millioner kroner foreslås sparet ved effektiviseringer på socialområdet, trods overskridelser i flere år.

Administrationen kalder selv besparelsesforslaget for »fugle på taget«. Besparelsen rummer usikkerhed, da der også budgetforudsættes med 15 millioner i bremset udgiftsvækst.

3) 15 millioner er foreslået til uspecificerede besparelser i 2023. Dette overlades til det nye byråd at finde! (Jeg takker for gaven!)

4) Cirka 15 millioner kroner foreslås i konkrete besparelser på velfærd - fx lukning af Dagcenter Grøndal, nedlæggelse af klippekort til ekstra hjælp til ældre, mindre sundhedspleje, en ekstra lukkeuge i dagtilbuddene i både sommer- og efterårsferien mm.

Dertil kommer, at kommunekassen vil være tom med udgangen af budgetperioden i 2025. 78 af de obligatoriske 100 millioner kroner, der forventes at være i kommunekassen i 2025, er opsparing til ny svømmehal. Så den vil reelt ikke være mulig at bygge de første mange år.

Husholdningsbudgettet hænger ikke sammen. Indtægter og udgifter er ikke i balance. Flertallet har spist løs af kassebeholdningen og samtidig begrænset indtægtssiden.

Det var ikke klogt af flertallet, at gennemføre skattelettelser i 2019 og 2021 - som ikke er mulige at rulle tilbage. Sammen med seneste års store fejl i budgetlægningen betyder det, at vi nu skal lægge et kæmpe sparebudget. Det er vi fra Socialdemokratiet ikke tilfredse med - er du?

Rejser du til udlandet i år?