5. april 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Faxe Kommune bør ikke være reguleret af boligloven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Faxe Kommune bør ikke være reguleret af boligloven
Debat Faxe - 03. februar 2020 kl. 10:25
Af Mikkel B. Dam (LA) Formand for Børn og Læring Hørvænget 8, Haslev
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er nok gået de færreste forbi, at Regeringen og Dansk Folkeparti i den forgangne uge landede en aftale om en ny boligreguleringslov. Formålet er at sætte en stopper for huslejestigninger som følge af gennemgribende renoveringer foretaget af bl.a. kapitalfonde som Blackstone, men også pensionsselskaber som PFA-pension. Det er i virkeligheden et Københavnerfænomen uden reel betydning i en kommune som vores.

Boligreguleringsloven blev indført som en midlertidig regulering i 1939 for at forebygge spekulationer i boliger som følge af krigen, hvor normale markedskræfter er sat ud af spil. Boligreguleringsloven satte bl.a. nogle stramme rammer for huslejefastsættelse. Tanken var, at loven skulle ophæves efter krigen, når Danmark atter blev frit. Dog er loven aldrig blevet ophævet, men blot løbende moderniseret, hvilket betyder, at den derfor fortsat er i funktion i de kommuner, som endnu ikke har vedtaget andet - herunder Faxe.

Boligreguleringsloven sætter nogle unødvendige og administrativt bøvlede regler for udlejere, hvilket resulterer i færre og dårligere vedligeholdte boliger. Helt grundlæggende mener jeg, at husleje er noget som defineres ud fra udbud og efterspørgsel, samt frivillige aftaler mellem udlejer og lejer. Ikke ud fra politiske beslutninger og regulering.

Regeringens nye stramninger af reglerne har negative konsekvenser for priserne på en række udlejningsejendomme og andelsboliger i en kommune som Faxe. EjendomDanmark har estimeret at der kan komme værditab på over 20 pct. som følge af de nye og strammere huslejeregler. Det er hamrende uretfærdigt at helt almindelige boligejere skal rammes negativt grundet regeringens ønske om øget politisk kontrol med markedet. Ens boligværdi bør afspejle markedsværdien, og prisfastsættelsen ske efter udbud og efterspørgsel.

Derfor skal Faxe Kommune naturligvis sætte sit boligmarked frit. Det gavner vores erhvervsklima, udbuddet af boliger og ikke mindst kvaliteten af de boliger som endnu ikke er renoveret til en moderne standard. Boligpriserne i Faxe Kommune skal ikke falde grundet problemer i København.