4. august 2020
Illustration: Hentet fra Plandata.dk/spatialmap
Illustration: Hentet fra Plandata.dk/spatialmap
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Få nu tilrettet lovgivningen så vi kan komme i gang med grøn omstilling i fjernvarmebranchen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Få nu tilrettet lovgivningen så vi kan komme i gang med grøn omstilling i fjernvarmebranchen
Debat Faxe - 12. februar 2020 kl. 10:00
Af Mogens C. Pedersen, Formand for bestyrelsen i Faxe Fjernvarmeselskab, Vibevej 1, 4640 Faxe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen mener, at Danmark godt kan nå i mål med 70 procents reduktion af CO2-udslippet inden 2030 "uden at smadre samfundet". Og det kan da bestemt ikke udelukkes. Men i øjeblikket går tiden hurtigt - alene med analyser - i stedet for at få tilrettet lovgivningen til at muliggøre aktive indsatser fra landets energiforsyningsselskaber. Når lovgivningen er på plads, vil der gå yderligere ca. to år inden der kan ses resultater i form af gennemført grøn omstilling.

Ifølge et udkast til en køreplan, som refereres i Berlingske, bliver det nødvendigt med 1,5 millioner elbiler i 2030, alle olie- og gasfyr skal konverteres til grøn fjernvarme eller varmepumper, havvindmøller skal seksdobles og elnettet og fjernvarmenettet skal massivt udbygges.

Hele fjernvarmebranchen er underlagt stram politisk regulering, og der levnes ikke meget plads til at bidrage med grøn omstilling. Det skyldes især to helt blokerende lovgivne forhold:

De vedtagne individuelle naturgasforsyningsområder.

Og de nugældende forudsætninger ved beregning af samfundsøkonomi for fjernvarmeprojekter.

Når vi ser på kortet over vedtagne forsyningsområder for Faxe by, er det tydeligt, at fjernvarmen ikke kan få lov til at bidrage med konvertering af nuværende olie- og gasfyr i de vedtagne gasforsyningsområder.

Og så længe de nugældende forudsætninger ved beregning af samfundsøkonomi for fjernvarmeprojekter favoriserer det delvist statsejede naturgasselskab, kommer der ikke til at ske nogen konvertering af disse olie- og gasfyr til grøn og billig fjernvarme.

Hvis ministeren vil have grøn omstilling, må han se at få tilpasset lovgivningen, så der kommer overensstemmelse imellem lyd og billede.

Fjernvarmeselskaberne kan kun agere indenfor de lovgivne rammer. Og når lovgivningen er på plads, skal fjernvarmeselskaberne bruge ca. 2 år for at få godkendt nye initiativer og lokalplaner, inden de nye initiativer kan være i drift.

Tiden løber, hr. minister.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?