12. maj 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det er uacceptabelt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er uacceptabelt
Debat Faxe - 31. juli 2020 kl. 11:57
Af Anne Camilla Meyer Medlem af Faxe Byråd for Socialdemokraterne Medlem af økonomiudvalget og fungerende formand for Senior og Sundhedsudvalget (

I TV-2-dokumentaren vist i går aftes, så vi hvordan to ældre mennesker, Else og Niels, blev uanstændigt og nedværdigende behandlet på plejecentre i to danske kommuner.

Det er indiskutabelt, at den slags ikke må ske.

Her dagen derpå føler jeg mig chokeret og lettere lammet. Det der ikke må ske, det er sket! Og hvad værre er, så sker det sikkert også igen i dag og det sker også andre steder i andre kommuner.

Ingen plejecenterleder, direktør eller udvalgsformand kan sige sig fri for i dag at tænke: Det er skrækkeligt og den kultur må ikke herske, men kunne det ikke også være sket hos os og i min kommune?

Ingen af os kan love, at det aldrig vil ske igen og ikke er sket eller vil ske hos os. Derfor må og skal vi alle medvirke til, at gøre alt hvad vi kan for at begrænse risikoen. Det må ikke ske igen. Det skylder vi de ældre og de svage medborgere.

Og når jeg siger, at vi alle må medvirke, så mener jeg os alle.

For det er ikke kun os ansvarlige på plejecentret, rådhuset og i byrådssalen der skal agere (hvilket vi uden tvivl skal). Men det gælder os alle.

Set fra min side har vi alle pligt til at reflektere og gribe ind, når vi oplever og ser tegn på forrående kultur. Det gælder ikke alene i ældreplejen og for lederen. Vi har alle pligt til ikke bare at acceptere, men til at kommentere og reagere, når vi undres og føler at værdierne skrider.

Refleksions- og reaktionspligten gælder også alle andre steder i vores velfærd og dagligdag - fx i daginstitutioner, skoler og overfor handicappede eller på vores egen daglige arbejdsplads. Når vi oplever, at der mangler kompetence eller menneskelig evne til at omsætte og udleve mellemmenneskelig respekt og ordentlige værdier overfor de svageste i vores samfund, så har vi ALLE pligt til at gribe ind.

Jeg sidder i dag, på min sidste dag (31/7-20) som vikarierende fungerende formand for min kommunes politisk ansvarlige fagudvalg for ældreplejen. Jeg tænker... Hvad skal jeg gøre?, Hvad kan jeg gøre? Hvad gør jeg?

Og jeg må indrømme, at jeg er sikker på, at jeg ikke kender og helt sikkert endnu ikke kan levere hele svaret. Det har I til gode.

Men jeg vil love jer, at jeg fortsat vil arbejde for, at det ikke gentager sig.

Alle svage borgere skal møde velfærd af høj kvalitet. I høj kvalitet ligger for mig også, at alle velfærdsmedarbejdere naturligt ønsker, evner og reelt sætter en ære i, hver dag at levere deres indsats ud fra et ligeværdigt og respektfuldt menneskesyn, hvor forråelse og nedværdigende adfærd ikke har plads til at vokse, men hvor ordentlighed med kontakt, smil og glæde præger dagen og livet.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?