14. juli 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bevar jordforbindelsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bevar jordforbindelsen
Debat Faxe - 30. december 2019 kl. 10:52
Af Eli Jacobi Nielsen Gruppeformand, DF, Faxe Byråd Prins Buris Vej 19, Karise
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Et stort flertal i Folketinget vedtog 6. december 2019 en aftale om klimalov, der blandt andet fastslår, at Danmark skal have en bindende klimalov med et mål om 70 procent reduktion af drivhusgasudledningerne i 2030 målt i forhold til 1990.

Et reduktionskrav der både er væsentligt højere end EU's nuværende målsætning på 40 procent og de 50-55 procent dette eventuelt revideres til med en kommende »European Green Deal« klimaplan.

Det erkendes i aftalen at klimaudfordringerne er en global problemstilling, men alligevel hedder det at Danmark har »både et historisk og moralsk ansvar for at gå forrest«. Hvorfor netop Danmark skulle have et sådant ansvar lader man dog stå hen i det uvisse, for i et globalt perspektiv udgør den danske CO2-udledning beskedne 0,1 procent.

Det største ansvar globalt set ligger hos de største udledere, det vil sige Kina, Indien og USA med flere, og det er således her der kan opnås de største reduktioner.

At udledningen er beskeden i mange afrikanske eller asiatiske lande skyldes først og fremmest at levestandarden, og dermed forbruget, halter efter det europæiske niveau. I disse lande er forbedret levestandard og flere materielle goder øverst på ønskelisten, og klimapolitik ikke noget der fokuseres på.

Naturligvis skal vi også i Danmark, og lokalt her i Faxe Kommune, fortsætte de bestræbelser der allerede har været iværksat i en årrække, men vi skal bevare jordforbindelsen, og ikke lade os rive med af den nærmest religiøse bevægelse der er i gang for tiden. Ingen ved præcist hvor meget den overambitiøse plan vil koste, men det er indlysende at det bliver kolossale summer, og vil have betydning for opretholdelsen af den kerne velfærd vi i dag betragter som en selvfølge.

De foreløbige beregninger nægter regeringen at offentliggøre, hvilket i sig selv er yderst problematisk - ikke mindst for de politikere der i deres iver for at vise at de har de »korrekte holdninger« har glemt dette essentielle spørgsmål.

Det har uden tvivl givet en god fornemmelse i maven at være med i det begejstrede kor, men man risikerer at tømmermændene melder sig, når regningen skal betales.

På lokalt plan startes i 2020 arbejdet med en ny klima- og energipolitik, der skal medvirke til at vi fortsat på klima-, miljø- og naturområdet bevæger os mod en mere bæredygtig fremtid. Denne skal vi udfærdige med omhu og fornuft, gerne med ambitioner, men uden at løfte den ideologiske fane så højt at fødderne ikke kan nå jorden.

Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?