17. oktober 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Store lejestigninger til demente borgere i kommende plejeboliger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Store lejestigninger til demente borgere i kommende plejeboliger
Debat Egedal - 07. januar 2021 kl. 10:18
Af Jacob Andrup Gefionsvej 6 3650 Ølstykke

Egedal Kommune vil lukke Engbo, 16 boliger, og Solkrogen, 17 boliger, som er plejeboliger for demente borgere, når de 78 nye plejeboliger står færdig i Egedal By.

Af støttesagen for de nye plejeboliger, som byrådet behandlede i januar 2020, fremgår det, at huslejen vil blive 8.000 kr. pr. måned.

I Solkrogen etape 1 som er opført i 1997 er huslejen i 2021 6.512 kr. pr. måned. I Solkrogen 2 som er opført i 2002 er huslejen 7.081 kr. pr. måned.

Det er ensbetydende med huslejer, der bliver 17.856 kr. og 11.028 kr. højere pr. år!

Det kan næppe være, fordi plejeboligerne ikke lever op til dagens standarder som plejeboliger. De er 23 år, 18 år og i Engbos tilfælde 16 år gamle.

Damgårdsparken derimod er cirka 40 år gammel, oprindeligt opført som plejehjem, men solgt til Venbo og omdannet til almene plejeboliger i 1997.

I 2014 var kommunens administration, byrådet, Boligselskabet Venbo og ikke mindst Landsbyggefonden enige om, at plejeboligerne ikke levede op til dagens standard for plejeboliger.

Landsbyggefonden tilbød at støtte en renovering/ombygning, så huslejen ville blive som i nybyggeri. Borgerne ville få større boliger med en bedre komfort i boligerne.

Kommunen brugte cirka 700.000 kr. på rådgivere.

Byrådet lavede ny lokalplan, så projektet kunne gennemføres, men byrådet sagde i sidste ende nej til at gennemføre projektet.

Med den nye lokalplan vurderede SKAT Damgårdsparken om, og på grund af den større byggeret/bebyggelsesprocent steg grundværdien. Efterfølgende opkræver kommunen ca. 250.000 kr. mere i grundskyld om året hos de visiterede lejere på Damgårdsparken.

Forstå det, hvem der kan, Egedal Byråd ønsker at bevare 41 utidsvarende plejeboliger, men vil nedlægge 33 moderne plejeboliger.

Er det et udtryk for, at man tænker systemet frem for mennesket?

For det må da være, fordi byrådet tænker, at de kan spare personale, når de bygger stort.

Det er næppe formålsparagraffen i Almenboligloven: § 5 b: Almene boligorganisationer har som formål at stille passende boliger til rådighed for alle med behov herfor til en rimelig husleje samt at give beboerne indflydelse på egne boforhold.

Rejser du til udlandet i år?