15. august 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Solceller er ren win win- fleksibel forvaltning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Solceller er ren win win- fleksibel forvaltning
Debat Egedal - 18. december 2019 kl. 15:52
Af Anders Larsen, Radikale Venstre, Egedal, Æblevangen 23, Smørum:
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Solceller er gode for klimaet, gode for den personlige økonomi og gode for Egedals grønne profil.

Men i modsætning til energibesparelser er indsigten i solcellers lønsomhed beskeden. Går man til bygningsreglementet er der side op og side ned om energibesparelser; men meget lidt om solceller.

Både i forbindelse med nybyggeri og ikke mindst renoveringer er økonomien i »de sidste besparelser« tvivlsom. Efterisolering af allerede nogenlunde isolerede huse har en menneskealder i tilbagebetalingstid.

Det er derfor en god ide at se på solceller som bidrag til den grønne omstilling. Vi forudsætter nu at et nyt solcelletag koster 30.000 kroner mere end et gammeldags eternittag på 45m2. Når man sætter solceller op giver det bedst økonomi at bruge strømmen selv. Men selv om man sælger al strømmen på markedet ender man alligevel med en forrentning af solcelleinvesteringen på over 5 procent.

I Smørum, hvor jeg bor, ser vores tage af bølgeeternit generelt herrens ud, enkelte er decideret utætte efter cirka 40 års tjeneste.

Så har vi fået den ide at lægge tagintegrerede solceller på taget i stedet for eternit. Det er ren win win. Når man alligevel skal have nyt tag, burde det være et krav, at der samtidigt sættes solceller op. Det kan ifølge administrationen i Egedal tage et halvt år at få dispensation. Takket være en fleksibel forvaltning i Egedal er det dog indtil videre gået let og smertefrit

Det er en gåde, at Bygningsreglementet ikke kræver solceller på alle nye huse og alle renoverede tage.

Det er også en gåde, at Egedal Kommune ikke stiller krav om solceller på alle nye huse og tage, herunder nye huse og Tage i »Egedal By«

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?