20. oktober 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Seniorboliger bidrager positivt på flere måder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Seniorboliger bidrager positivt på flere måder
Debat Egedal - 03. juli 2019 kl. 14:13
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Ulrik John Nielsen (løsgænger), Egedal Byråd

Debat
Egedal: Egedal Kommune står vi i de kommende år overfor en kæmpe udfordring, når man ser på den demografiske udvikling. I perioden frem til 2031 vil vi få 1600 flere borgere over 75 år, svarende til en stigning på cirka 48 procent. Det betyder, at vi i de kommende år skal sikre, at boligmassen udvikler sig i en takt, der lever op til de ændrede krav, som denne udvikling medfører.

Et projekt som det Den 3. Bolig ApS ønsker at etablere på Krogholmvej 40-42, er netop et projekt, der henvender sig til denne gruppe af borgere, som ikke nødvendigvis ønsker at flytte i en lejlighed. En løsning som ellers nærmest er den eneste, der arbejdes med i Egedal Kommune. Det betyder, at borgerne i højere grad bliver boende i deres store villaer og rækkehuse i meget længere tid, end godt er.

At nogle ønsker at etablere seniorboliger i form af mindre étplansrækkehuse samt fælleshus, vil kunne bidrage positivt til, at der kommer gang i rotationen i den eksisterende boligmasse, hvilket giver omsætning i butikkerne, sikrer elever til skolerne, bidrager til liv i lokalsamfundene etc..

Samtidig medfører seniorbofællesskaber færre omkostninger for kommunen, da alle beregninger viser, at omkostningerne til hjælp til personer i seniorbofællesskaber er væsentligt lavere end ved andre boformer, da man i højere grad er selvhjulpne.

Når initiativtagere som Den 3. Bolig og andre bliver mødt med kommentarer som »kig nu i kommuneplanen«, så dræber det alt initiativ i forhold til de gode tanker, som folk måtte komme med.

I stedet kunne man i kommunen«"kigge i Planloven«, der i forbindelse med seneste revision gav kommunerne nye beføjelser, blndt andet til at inddrage områder i byzoner ved blandt andet at benytte reglerne om huludfyldelser. Det kræver dog, at man ser på mulighederne og ikke kun begrænsninger.

I det konkrete tilfælde foreslår jeg, at vi skal se på mulighederne i det konkrete projekt, samt hvorledes projektet i øvrigt bidrager til kommunen, hvilket jeg i høj grad mener, at disse seniorboliger vil gøre.

Faktisk er Stenløse ikke det eneste sted i Egedal Kommune, hvor vi har brug for et sådan projekt. Konkret kan jeg opfordre til, at man ligeledes ser på mulighederne for et tilsvarende projekt i Ganløse/Slagslunde/ Søsum, da vi i vores del af kommunen heller ikke vil tvinges i lejligheder, når den tid kommer.