26. oktober 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Læserbrev: Skal det frie valg stoppe, blot fordi du bliver ældre og får brug for hjælp?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev: Skal det frie valg stoppe, blot fordi du bliver ældre og får brug for hjælp?
Debat Egedal - 23. september 2021 kl. 12:42
Af Susanne Christensen, Astershaven 297, 2765 Smørum, kandidat til kommunalvalget for De Konservative i Egedal

Debat
Et plejehjem skal være et hjem med pleje, omsorg og nærvær, ydet af dygtige ledere og medarbejdere, der også har opgave i hjertet.

Når både byrådets politikere og kommunen sætter fokus på, at de ledere og medarbejdere, der arbejder i ældreområdet, også skal se med hjertet, så får vi ledere og medarbejdere, der får øje på præcist det, der er væsentligt for den ældre, som de aktuelt står overfor. Dermed bliver værdighed ikke kun et ord, men det vi yder.

I Danmark sætter vi stor pris på retten til at vælge selv, og den ret må ikke stoppe, når vi bliver ældre og får brug for hjælp.

Alle ældre, der visiteres til en plejebolig, skal opleve en værdig pleje og omsorg, præcis der hvor de ønsker det, og ikke kun der hvor er en ledig kommunal plejehjemsplads.

Nogle ældre ønsker måske at bo på et plejehjem, hvor kæledyret kan flytte med. Andre måske et plejehjem der har fokus på kunst og kultur, eller et plejehjem der lægger vægt på udelivet. Ønskerne kan være mange.

Friplejehjem er derfor et vigtigt supplement til de ældre, som ønsker mulighed for individuelle tilvalg og har fokus på, at netop deres sidste hjem skal have en bestemt profil, fordi de ønsker at bo og leve i omgivelser, der modsvarer »Det levede liv«.

Det at kunne vælge frit hele livet udhuler i min optik ikke kvaliteten og det basale serviceniveau i plejen og omsorgen på det kommunale plejehjem. Jeg ser det tværtom som en styrke af mangfoldigheden.

En af de store opgaver, vi står over for nu og i fremtiden, er værdighed i ældreomsorgen. Jeg har været forstander på to plejehjem i næsten 21 år, og før det var jeg lærer og viceinspektør på Smørum Friskole, der desværre ikke eksisterer mere.

Altså har jeg set verden fra begge sider, og i min optik kan vi gøre det bedste for Egedals ældre og deres pårørende, hvis vi både fokuserer intensivt på omsorgen og på retten til det frie valg. På den måde fokuserer vi på en og samme tid også på værdighed.

Alle ældre kan vælge et friplejehjem.

Alle, der er visiteret til en plejebolig, kan bruge retten til at vælge et friplejehjem. Ældre, der ønsker at bo på et friplejehjem, skal på lige fod med ældre, der ønsker at bo på et kommunalt plejehjem, visiteres til en plejebolig af kommunens visitatorer, og visitationskravene er præcist de samme, uagtet hvilken boform de ældre ønsker.

Kommunen afregner med friboligleverandøren, og det sker efter takster, der er beregnet på baggrund af kommunens egne udgifter til tilsvarende tilbud.

Friplejehjemmene har deres egne ventelister og kriterier, og det betyder, de ældre kan tage stilling til, hvad der vigtigt for dem, og lade sig skrive op, i god tid inden behovet opstår.

Et friplejehjem har ikke driftsoverenskomst med kommunen, og det giver plejehjemmet et større råderum, og vejen fra idéer og initiativer til implementering er ofte ikke lang. Det betyder at friplejehjem hurtigere kan imødekomme de ældres individuelle behov.

I Danmark har vi 98 kommuner og 41 af disse har allerede et friplejehjem. Med en plads i byrådet vil jeg arbejde for at Egedals ældre får retten til det frie valg, og dermed også den værdighed der ligger i at bestemme over eget liv hele livet.

Da både borgernærhed og borgerdialog er konservative mærkesager, mener jeg, at byrådet hurtigt skal sætte dialog om friplejehjem med både de ressourcestærke og ressourcesvage ældre på dagsordenen. Når vi samtidig ved at ældrebefolkningen stiger, og at Egedal i lighed med resten af landet fremadrettet får flere svage ældre over 80 år, og at Egedals anlægsbudget ikke kun skal rumme plads til at bygge det antal plejeboliger, der er behov for, mener jeg også, at det er rettidig omhu og god konservativ politik, at vi allerede nu går i dialog med eventuelle investorer og plejevirksomheder, så vi ad den vej får sat gang i etablering af et friplejehjem i Egedal.

Alle - også de ældre - har ret til at vælge selv, det øger livskvalitet og værdighed og giver mulighed for, at alle kan leve det liv de ønsker HELE LIVET.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?