17. oktober 2021
Billede
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Læserbrev: Hvorfor altid tale arbejdet i ældreplejen ned frem for op?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev: Hvorfor altid tale arbejdet i ældreplejen ned frem for op?
Debat Egedal - 21. september 2021 kl. 11:26
Af Susanne Christensen, Astershaven 297, 2765 Smørum, kandidat til KV 21, Konservative i Egedal.

Egedal: Når unge mennesker skal vælge uddannelse, og de overvejer at blive SOSU-hjælper, skolelærer eller sygeplejerske, gør vi ofte, hvad vi kan for afskrække dem.

Narrativet (fortællingen) om at arbejde i for eksempel ældreområdet er i dag ofte problemfortællingen om, hvor dårligt det står til, så når de unge skal vælge uddannelse, vil området fortrinsvis fremstå med en negativ identitet og entydige konklusioner om en uddannelse inden for social- og sundhedsområdet. De dygtigste medarbejdere får vi ikke, hvis vi ikke stoler på dem, og vi får dem slet ikke, hvis vi skræmmer dem væk før de får søgt jobbet.

Når vi ved, at der fremadrettet kommer flere og flere svage ældre, også i Egedal, er det derfor vigtigt, at både byråd, ledere og medarbejdere her og nu står sammen om at ændre problemfortællingen til en succesfortælling.

Derfor er jeg og De Konservative i Egedal rigtig glade for, at der i det netop godkendte budget, er afsat 0,5 mio.kr. til et to-årigt forsøg med at ansætte unge under 18 år i fritidsjob på kommunens plejecentre. Ved at ansætte de unge i ældreplejen får Egedal gode ambassadører ift. succesfortællingen om ældreområdet, og selv om det kun er en lille bitte skridt på vejen mod succesfortællingen er det et både positivt og brugbart skridt.

God konservativ politik er ikke kun at skabe regler og tjeklister, det er nok så vigtigt også at skabe værdier og fortælle historier, som borgerne i Egedal får lyst til at lytte til, og ikke mindst værdier og historier, som både mærkes og opleves troværdige.

For mig som plejehjemsleder gennem mange år var et vigtigt rekrutteringsfokus altid, at vi ansatte fagligt dygtige medarbejdere, og det betyder i min optik også medarbejdere med hjertet på rette sted.

Når hele landet, og dermed også Egedal, både nu og i de kommende år står over for en kæmpe stor rekrutterings- og uddannelsesudfordring på social- og sundhedsområdet, er politisk lederskab for mig både klar og tydelig. Byrådet i Egedal SKAL og må stå sammen om at fremme og formidle de gode og troværdige historier om ældreområdet.

Ikke bare historier, men historier som har så meget gennemslagskraft, at de høres positivt ude hos både de ældre og deres pårørende, men også hos de unge og uddannelsessøgende.

Byrådet i Egedal skal med andre ord gøre op med det dårlige image, som ældreplejen ofte lider under. At afsætte store millionbeløb på budgettet er ikke løsningen på ældreområdets image, og at hyre konsulenter fra landet bedste reklamebureau vil helle ikke kunne ændre billede.

Nej løsningen er i min optik, at byrådet står sammen om at fortælle en bedre og langt mere troværdig historie, der indeholder både visioner, værdier, nærvær og følelser. Vi skal tro på, at vi kan lykkes med at skabe verdens bedste ældrepleje.

Men både i Danmark og i det politiske liv er der desværre ofte mere tradition for, at det er bedre at kritisere end at bygge op, men vi skal som politikere i byrådet ikke kravle ind i »ormegården« med de dårlige eksempler og fortællinger om hverken ældreområdet eller andre områder. Vi skal tage ansvar og skabe historier, der kan formidler nye og positive vibrationer og viser den gode, brugbare og værdiskabende vej frem.

Med en plads i byrådet efter kommunalvalget vil jeg derfor arbejde for, at der ikke kun skabes politisk ledelse, men også tydelige og brugbare fælles værdisæt, som både byrådet og ældreområdets ledere og medarbejdere kan anvende som grundlag at agere ud fra, og som fundament for de fremadrettede gode og troværdige fortællinger om ældreområdet.

Når det lykkes er gevinsten ikke kun at flere får lyst til at tage en social- og sundhedsuddannelse, men også at de ældre og deres pårørende oplever en mere værdig og tryg hverdag.

Rejser du til udlandet i år?