17. september 2021
Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Læserbrev: Det gode og værdige ældreliv i Egedal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev: Det gode og værdige ældreliv i Egedal
Debat Egedal - 10. september 2021 kl. 11:18
Af Susanne Christensen, kandidat for Det Konservative Folkeparti til KV2021, Astershaven 297, 2765 SmørumDebat

Debat
Egedal: I Danmark har vi rigtig mange ressourcestærke ældre, men da levealderen samtidig er stigende, får vi også flere og flere ressourcesvage ældre.

De ældre er, som resten af befolkningen, forskellige. De har forskellige behov, men også forskellige vaner og måder at leve livet på.

Som ældre skal man kunne fortsætte med at leve det liv, man selv ønsker, og derfor skal kommunen tilpasse deres tilbud, så de tilgodeser den enkelte ældre.

For langt de fleste er det frihed og livskvalitet at kunne selv, også når man har mistet nogle af sine færdigheder. Derfor er det vigtigt, at ældreplejen får større fokus på dette.

Selv om ryg eller ben værker, så man ikke længere selv kan støvsuge, så kan det for eksempel godt være, at man selv kan tørre støv af. På den måde understøttes de ældre både i at kunne selv, og i at bevare deres færdigheder længst muligt.

Som kommune skal vi sikre, at tiden disponeres efter den ældres faktiske og praktiske behov, og ikke efter tjeklister og rutiner. På en og samme tid sikres det, at kommunens ressourcer, bruges der, hvor behovet er størst, nemlig hos de ældre, der ikke længere kan selv.

De ældre skal føle tryghed i, at kommunen står parat til at hjælpe, når behovet opstår, uanset om behovet skyldes fysiske eller psykiske ressourcetab.

Vi ved, at der de kommende år også vil komme flere ældre til Egedal, og flere ældre borgere betyder også flere og mere forskellige ønsker og behov. Egedal Kommune bør derfor øge fokus på endnu flere målrettede og holdbare indsatser, så både de ressourcestærke og de ressourcesvage ældre oplever et godt og trygt ældreliv.

Det Konservative Folkeparti er et parti, der altid har kæmpet for, at pengene ligger bedst i borgernes lommer. Vi tror på, at det blandt andet sker via relevant og borgernær inddragelse af de ressourcesvage ældre med behov for hjælp. Vi kalder det »Værdighedstid«, det vil sige tid, de helt selv bestemmer over.

For nogle ældre er det vigtigt at være en del af et meningsfuldt fællesskab, og her kunne værdighedstid eksempelvis bruges på at hjælpe en lille gruppe ældre til at komme ud og se en fodboldkamp. Det at være en del af et fællesskab skaber mod på livet og forebygger ensomhed.

For andre er det måske vigtigt at kunne dække et fint kaffebord, når de får besøg af børn og børnebørn, og andre igen vil sætte pris på en tur ud i den friske luft og mærke vinden i håret. For ældre uden nære pårørenderelationer, vil én til én tid med en kendt medarbejder, måske forebygge modløshed. Uagtet hvad ønskerne er, vil værdighedstid skabe en følelse af frihed, nærhed og livskvalitet.

De svage ældre i Egedal skal også opleve et højt fagligt niveau, både i den almene pleje og omsorg, men også i de specialiserede indsatser. For eksempel er fokus på tidlig opsporing i.f.t. demens vigtigt, da det øger kvaliteten af den pleje og omsorg, der tilbydes den demensramte, og skaber tryghed hos de pårørende.

Når man bliver ældre og oplever sydom og funktionstab, er de nære pårørende af stor betydning for livskvaliteten. Derfor er de nære pårørende vigtige medspillere, når pleje og omsorg skal tilrettelægges. Hvis de pårørende oplever, lydhørhed, samarbejde og god kommunikation, kan de langt bedre være der for deres kære, og samarbejdet vil automatisk skabe fokus på livshistorien og det levede liv.

Egedal er en kommune med vokseværk og som konservativ kandidat vil jeg derfor arbejde for, at kommunen udvikles og indrettes, så også de ældre kan færdes trygt, og så de nemt kan bruge kommunens rekreative områder, selv når fysikken og overblikket ikke længere er, hvad det har været.

Det kræver ofte kun små ting som eksempelvis den gode skiltning, flere bænke de ældre kan tage et hvil på og tilgængelige offentlige toiletter. Egedal skal invitere til aktivitet og være levende for alle aldre.

De ældre i Egedal kommune skal ganske enkelt opleve en endnu mere ældrevenlig kommune med fokus på, at også ældre skal støttes i at være »Herre i eget liv, og med det levede liv som fundament«.

Synes du, at kommunen er der for dig?