31. juli 2021
"Det kan være vanskeligt at gennemføre Liselund-projektet, hvis kommunen fastholder, at det skal sælges til højestbydende," skriver Niels Lindhardt Johansen.
"Det kan være vanskeligt at gennemføre Liselund-projektet, hvis kommunen fastholder, at det skal sælges til højestbydende," skriver Niels Lindhardt Johansen.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Læserbrev: Bevar Ganløse Kulturcenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev: Bevar Ganløse Kulturcenter

"Jeg og mange mener, at det unikke kulturcentrum med Liselund, bibliotek og møllen skal ses i en samlet helhed, der er bevaringsværdig," skriver byrådsmedlem Niels Lindhardt Johansen i dette læserbrev

Debat Egedal - 26. juni 2021 kl. 09:10
Af Niels Lindhardt Johansen, Vestagervej 25, Ganløse

Jeg håber med dette åbne brev, at Realdania vil se positivt på og medvirke til at sikre gården Liselund i Ganløse som en del af et kulturcenter i byen.

Liselund er en central ejendom i den oprindelige landsbystruktur før udskiftningen. En hel del af disse gårde eksisterer endnu, om end der er indrette boliger i nogle af dem.

Liselund indgår sammen Toftekildegård, der pt. er indrettet som bibliotek og lokalitet for den lokalhistoriske forening, sammen med møllen i Ganløse, hvor møllelauget har givet møllen vinger i 2020, i et unikt kulturelt miljø. Dette ligger i tæt sammenhæng med gadekær, bager, købmand og kirke.

Liselund, der er ejet af Egedal Kommune, har indtil for nylig været anvendt af landsbyens ungdomsklub og af spejderne. Kommunen har som led i en ny ejendomsstrategi ønsket at sælge ejendommen, dvs. hovedhus og tilhørende lader primært til beboelse. Det er dog muligt at etablere et kulturcenter i ejendommen i henhold til lokalplanen.

Realdania er velkendt for at beskytte kulturarven og kulturmiljøer. Her er der behov for, at Realdania igen træder til som beskytter og facilitator.

Borgerne i Ganløse er ved at samle midler til at kunne købe mindst hovedhuset og gerne hele ejendommen. Der er en stor opbakning til dette projekt blandt borgerne, foreninger, erhvervsliv m.fl. Ikke kun i en opstartsfase, men også i den efterfølgende drift. En solid lokal forankring. Sådan skete det også med landsbyens svømmebad, da den tidligere kommune ville nedlægge badet. Borgerne stod sammen og sikrede driften og overlevelsen af badet.

Men det kan være vanskeligt at gennemføre Liselund-projektet, hvis kommunen fastholder, at det skal sælges til højestbydende. Dette vil medføre, at det unikke, kulturelle og bevaringsværdige miljø vil blive ødelagt.

Jeg og mange mener, at det unikke kulturcentrum med Liselund, bibliotek og møllen skal ses i en samlet helhed, der er bevaringsværdig. Vi har en drøm om, at Liselunds hovedhus og lader skal fungere som åbent kulturhus. Det er også visionen, at lokalarkivet flyttes til laderne, og at der kan oprettes et lokalmuseum i tilknytning hertil. Den frigivne plads i Toftekildegård skal anvendes til give biblioteket mere plads til også at omfatte børneaktiviter og læseklubber mv.

Realdania, der er behov for hjælp.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?