6. august 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommunen undlader skolebiblioteket i ny biblioteksstrategi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunen undlader skolebiblioteket i ny biblioteksstrategi
Debat Egedal - 20. december 2019 kl. 16:26
Af af Klaus Svensson, næstformand i Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kultur- og erhvervsudvalget i Egedal Kommune har netop godkendt kommunens nye biblioteksstrategi, som overordnet set skal bidrage til, at borgerne får mere glæde af kulturinstitutionen, og at denne så at sige fortsat bevarer sin berettigelse i et moderne samfund. Det lyder umiddelbart som et initiativ, vi støtter op om i Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre. Men vi må ikke stoppe ved folkebiblioteket, for de pædagogiske læringscentre - skolebibliotekerne - på landets folkeskoler er en vigtig medspiller, hvis man vil fremme folkebibliotekerne.

Undersøgelser viser, at læselysten i de seneste år et faldet hos både børn og vokse, og skærmene får i høj grad skylden for at fjerne fokus fra litteraturen. Og med færre bøger og færre udlån, bliver det sværere for folkebibliotekerne at opnå sin berettigelse, også i Egedal Kommune. Derfor er det vigtigt at sætte ind nu, hvis man vil påvirke retningen, og en biblioteksstrategi er i høj grad vejen frem. Men hvis man skal nå ind til børnene, er det pædagogiske læringscenter (PLC), det første sted man må starte. For PLC er det sted, hvor børnene i trygge og timelagte dage tilbringer deres tid i bøgernes tegn. PLC er det sted, hvor børnene lærer noget så basalt som udlån og aflevering af bøger, men er også dét sted, hvor en helt ny litterær verden kan åbne sig. Børn bruger ikke folkebiblioteket, hvis de ikke har fået den rette indkøring og vejledning i folkeskolens PLC.

Derfor appellerer Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre til at Kultur- og erhvervsudvalget i Egedal Kommune, indtænker PLC i sit kommende strategiarbejde, for sammen at skabe læselyst, videndeling, og fællesskaber, og styrke bibliotekernes rolle i kommunen.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?