19. september 2018
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hvad er der galt med økonomien?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvad er der galt med økonomien?
Debat Egedal - 20. september 2017 kl. 14:26
Af Formand for Egedal Radikale Venstre Jørgen Guldborg, Æblevangen 116, 2765 Smørum, skriver
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Egedal: For fjerde år i træk er budgetforhandlingerne skudt i gang med en tung opgave for byrådet - Der skal findes besparelser for adskillige millioner kroner. Det kan undre. For vi har særdeles gode skatteborgere i Egedal. Forudsætningerne for en solid økonomi er til stede. Forklaringen på en vingeskudt økonomi kan ikke tilskrives udligningsordninger, stor arbejdsløshed eller en demografi med udgiftstunge sociale borgere.

I budgetoplægget for 2018 kan en væsentlig forklaring findes. Nemlig den kommunale gæld. Budgetoplægget for 2018 opererer med et sparemål på godt 60 millioner kroner. Af førnævnte beløb udgør posten SOLT de 33 millioner kroner. Det svarer til halvdelen af det beløb, der skal findes i besparelser for det samlede budget i 2018. Og læg til, at i overslagsårene 2019, 2020 og 2021 figurerer SOLT ligeledes med 33 millioner kroner.

SOLT, der står for Sælg Og Lej Tilbage, er en reminiscens fra daværende Ølstykke og Stenløse kommuner. Kommunale bygninger blev solgt for herefter at blive lejet tilbage af kommunen. Salgsindtægten blev overført til et »Soltdepot« for senere tilbagebetaling med renter, leasingydelse og afdrag. Med andre ord, en langfristet gæld, som efterfølgende Byråd har hæftet for. Og det har ikke gjort det bedre, at et politisk flertal i Egedal Byråd ville et nyt rådhus til 250 millioner kroner. Der var ikke mulighed for lånoptagning, og kommunen rådede ikke selv over de nødvendige midler. Så beløbet til nyt rådhus blev trukket ud af førnævnte Soltdepot. Og den langfristede gæld endnu længere. Den Radikale byrådsgruppe stemte imod et nyt rådhus af den indlysende årsag - vi havde ikke råd.

Det koster at låne. Og lån skal betales tilbage. I sagen om SOLT, og den kommunale gældsætning i øvrigt, har det konsekvenser for andre kommunale opgaver. Det er nærliggende at pege på områder, som har lagt ryg til. Jeg tænker på kommunal velfærd, de såkaldte kerneydelser. Det er velkendt, at betydelige besparelser på kerneopgaver er blevet gennemført i denne byrådsperiode.

Endelig kan man i budgetoplægget notere yderligere lånoptagelse. Som det må læses, en større lånoptagning, end vi afdrager årligt. Et foruroligende perspektiv. For med gæld, skal der spares yderligere på servicen.

Det bliver en tung opgave for Byrådet at finde besparelser, så et budget kan komme i balance. Egedal Radikale Venstre vil deltage konstruktivt i budgetforhandlingerne. Og vi vil prioritere de kommunale kerneopgaver ved at friholde skoler, daginstitutioner og ældreplejen. Endvidere animere til langsigtede løsninger, og forholde os kritisk til, hvad vi har råd til.