2. juni 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Forældre og pædagoger har krav på genopretningsplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forældre og pædagoger har krav på genopretningsplan
Debat Egedal - 08. maj 2019 kl. 14:47
Af Annette Bisgaard Forhandlingsleder BUPL Nordsjælland
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Egedal: BUPL's vilkårsundersøgelse viser, at 88 procent af pædagogerne i Egedal Kommunes vuggestuer og børnehaver oplever, at der er for lidt personale i forhold til både antallet af børn og de øvrige opgaver i dagtilbuddene.

Det kommer til udtryk på mange måder, men et meget håndgribeligt symptom på underbemandingen er pædagogernes oplevelse af den såkaldte alenetid. Hele syv ud af ti pædagoger står ofte alene med hele børnegruppen på stuen. Alenetid er, hvad enten det er planlagt eller ikke-planlagt, ikke acceptable vilkår for hverken børn eller voksne. Og en normering som afføder disse oplevede arbejdsvilkår giver ikke mulighed for at leve op til den udvikling og læring, som ligger i dagtilbudsloven.

Den 2. maj kunne vi læse os frem til, at Egedal kommune har sparet sig til et stort driftsoverskud i 2018. Hele 22 millioner kroner under servicerammen. De 22 millioner kunne have gjort en stor forskel for børn og unge i Egedal Kommune.

BUPL Nordsjælland oplever politisk vilje og ønske om samarbejde omkring en genopretning af området. Udfordringen er dog stor i Egedal, som ligger i bunden som nummer 11 ud af 12 kommuner i Nordsjælland. De omkringliggende kommuner er stærke konkurrenter. Hvor Egedal, ifølge tal fra Dansk Statistik, mangler 76 fuldtidsansatte, så mangler Frederikssund til sammenligning blot 6-7 fuldtidsansatte for at nå BUPL's anbefalede minimumsnormering. Og disse anbefalinger er vel at mærke blot en bundgrænse for, hvor få pædagoger, der bør være, hvis vi skal kunne tilbyde både børn og pædagoger rimelige vilkår.

Udvikling og læring kræver en høj kvalitet i dagtilbuddet generelt. Her kan et fokus på normering ikke stå alene. Der er også et behov for at rette fokus mod uddannet personale i Egedal Kommune.

Vi anerkender den politiske vilje til genopretning og samarbejde på området, men vi mangler en aftale om en ambitiøs genopretningsplan med en klar prioritering af området. Vi foreslår konkret en politisk aftale om genopretningsplan, som indenfor 3-5 år sikrer en normering på 1:3 for de 0-2 årige og 1:6 for de 3-5 årige samt en andel af uddannet personale på mindst 80 procent.

BUPL Nordsjælland ser frem til et fortsat samarbejde om at nå i mål indenfor de nærmeste år.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?