26. marts 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Det kommunale budget, 2019 og fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det kommunale budget, 2019 og fremtiden
Debat Egedal - 10. september 2018 kl. 14:18
Af Formand for Egedal Radikale Venstre Jørgen Guldborg skriver
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Budgetforhandlingerne for 2019 og overslagsårene er sat i gang. Borgermøde og budgetseminar er afholdt, og de politiske forhandlinger er der netop taget hul på. Egedal Radikale Venstre ønsker Byrådet god arbejdslyst.

Planlægning og refleksion er, på godt og ondt, en mærkesag for Egedal Radikale Venstre. Vi indgår gerne i positive drøftelser af det langsigtede økonomiske og indholdsmæssige perspektiv, der er i spil med henvisning til blandt adnet rapporten fra Brøndum og Fliess samt den 10-årige investeringsplan, som blev præsenteret på det afholdte budgetseminar i sidste uge.

Med henvisning til ovennævnte rapport og investeringsplan er det vores vurdering, at budgetforhandlingerne bør tage afsæt i at stå på to ben. Det ene ben omfattende det kortsigtede finansåret 2019. Med andre ord: på flad fod at prioritere de borgernære opgaver, der er omfattet af den såkaldte serviceramme med afsæt i, hvad borgerne har brug for.

Det vækker derfor bekymring med forslaget om anlægsudgifter på 137 millioner kroner. Dette holdt op mod byrådets målsætning på 60-100 millioner kroner. En betragtelig stigning, der skal modvirkes af besparelser på driftbudgettet, altså de borgernære opgaver som eksempelvis dagtilbud, skole og ældre. Et attraktiv for potentielle tilflyttere til Egedal, som de nuværende borgere, er gode borgernære tilbud med gedigen kvalitet/indhold.

Det er indlysende, at kommunen har et efterslæb på plejeboliger, og vi er forpligtet til at opfylde plejeboliggarantien, hvilket et samlet byråd også er enige om at få løst. Så vidt så godt. Men det er en refleksion værd at få drøftet nødvendigheden af tilbageholdenhed omkring især byudviklingen. Egedals anlægsbudget er højt, også hvis man sammenligner med andre kommuner. Et gennemsnit for de sidste fem år placerer os som nr. 20 ud af landets 98 kommuner.

Det andet ben er den langsigtede planlægning. I den forbindelse var det et friskt og sikkert også tiltrængt pust at blive præsenteret for førnævnte rapport og 10-årige investeringsplan. Begge dele indeholder mange spændende elementer, om end det endnu er i skitseform. Og det fortjener en saglig og fordomsfri debat. For der er givet meget, der skal snedkeres på plads, og det gøres næppe over natten. Vores anbefaling er at afsætte den nødvendige tid både til borgerinddragelse samt gennemtænkning og debat i byrådet. Har man ondt i økonomien på kort sigt, og det har Egedal, er der også brug for kortsigtede tiltag.