6. maj 2021
Nogle ældre kan have brug for et skub til at komme i gang igen. Foto: Thomas Olsen
Nogle ældre kan have brug for et skub til at komme i gang igen. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Skub ældre i gang efter et år med Corona

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Skub ældre i gang efter et år med Corona
Debat Egedal - 04. maj 2021 kl. 10:09

Af Bjarne Larsen, formand for Egedal Seniorråd

Debat
Egedal: Danmark er ved at genåbne igen efter mere end et år med corona. Egedal Seniorråd har sat fokus på følelsen af ensomhed, som kan være forstærket af coronakrisen. Hvordan kommer ældre borgere i gang igen - med fysiske aktiviteter.

Selv har jeg det svært ved at tage mig sammen til at komme i gang igen efter mere end et års isolation på matriklen. Jeg venter lige til i morgen. Og i morgen venter jeg lige igen. Sådan tror jeg, at mange oplever det. Det kan også være med til at selvforstærke ensomheden.

Som en løsning peger Seniorrådet på, at kommunens rehabiliteringsstrategi kunne implementere et træningssystem, hvor borgerne kan modtage individualiseret træning i eget hjem eller på plejecentre med kendt personale fra hjemmeplejen og plejecentret.

Tiltaget henvender sig til den målgruppe, som ønsker eller har mulighed for at træne hjemme og eventuelt udenfor hjemmet en gang ugentligt, for eksempel via foreninger eller i Ølstykke svømmehal. Tiltaget henvender sig til borgere, som kommunen har kontakt med i dagligdagen, men skal lige have det nødvendige »skub« for at komme i gang igen.

En videreudvikling af rehabiliteringen for at øge borgernes selvstændighed og livskvalitet i takt med en budgetmæssig udfordring med udsigten til et stigende antal ældre borgere i kommune. Tiltaget sigter endvidere mod, at den enkelte ældre borger kan forlænge sin fysiske formåen og derved bedre sin hverdag efter eget ønske og til glæde for sig selv og sine pårørende.

Ansvaret kan ligge i Myndighedsafdelingen, som kan have en terapeut tilknyttet som tovholder og udarbejdelse af træningsprogrammer. Plejepersonalet kan selv »screene en borger« til træning hjemme en gang ugentligt og i Ølstykke svømmehal under kyndig vejledning af en instruktør med speciale i motion og bevægelse i vand. Tiltaget, kan være i samarbejde med en godkendt folkeoplysende forening. Tiltaget kræver muligvis en opnormering på ældreområdet med en terapeut. Plejepersonalet bør kunne »fylde tid ind« med træningsprogrammer, da de er bedst til at opspore, hvem der kunne have behov for »at komme i gang igen« og under hvilken form. Her kan en opnormering måske også være nødvendig.

Det er med til at nedbringe den ellers generelt øgede udgift qua det stigende antal ældre borgere. Gevinsten ved tiltaget kan formodentlig holdes udgiftsneutral, idet det giver besparelser andre steder.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?