19. juni 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Fra parcelhus over seniorboliger til plejecentre i Egedal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Fra parcelhus over seniorboliger til plejecentre i Egedal

Læserbrev fra Bjarne Larsen, formand for Egedal Seniorråd

Opdateret 10. maj 2021 kl. 12:54
Debat Egedal - 10. maj 2021 kl. 12:46
Af Bjarne Larsen, formand for Egedal Seniorråd

Egedal er en kommune i vækst. Der er mange spændende udviklingspotentialer og muligheder; bl.a. i Egedal By, Toftehøjskolen mv.

I de kommende år skal der arbejdes med både udvikling af nye bydele og med fortætning og omdannelse af vores eksisterende byer, byområder og landsbyer. Fokus er på at skabe mere værdi indenfor de allerede udlagte rammer. Der er som sådan ikke lagt op til at udlægge nye arealer til byudvikling.

Egedal Kommunes boligmasse har en meget stor andel af parcelhuse og rækkehuse, og der er behov for at supplere med andre boligtyper. Den demografiske udvikling, med en markant større andel af ældre og enlige, studerende peger samtidig på et behov for flere mindre boliger, hvor huslejen er til at betale.

Ved at bygge flere attraktive mindre boliger kan nogle af de store eksisterende parcelhuse blive frigjort til børnefamilier, der gerne vil flytte til Egedal for at få mere plads og være tæt på naturen og de grønne omgivelser. Derved sikrer vi en mere afbalanceret befolkningssammensætning i Egedal, så der skabes en hensigtsmæssig ramme for driften af vores skoler, institutioner og kulturtilbud. Det ældre ægtepar fra parcelhuset kan flytte til en mindre bolig i Egedal kommune med en fornuftig månedlig husleje - uanset om det er ejer- eller lejebolig.

Det er Seniorrådets sigte, at supplere den eksisterende boligmasse med varierede boligtyper, så der er boliger til alle faser i livet. Skabe mulighed for nye og eksperimenterende boligformer som eksempelvis bofællesskaber og lignende, der kan danne rammen for forskellige former for livsstil og familiemønstre. Et eksempel er det kommende Bofællesskab i Egedal By, Egehaven med 67 boliger, der bliver opført af en privat investor. Seniorrådet håber på, at huslejen kommer til at ligge på et niveau, der er til at betale - også for enlige.

Den demografiske udvikling peger på, at i Egedal bliver vi flere og flere ældre, samtidig med, at vi lever længere. Det betyder, at flere af os bliver syge og demente. I 2050 vil over 20 procent af Egedals befolkning være over 65 år. Det stiller krav til, at vi skaber nogle gode rammer for et værdigt, selvhjulpent og anstændigt liv for vores ældre. Handicappede og udsatte borgere skal have den nødvendige støtte. Vi skal tilbyde støtte og hjælp, så alle kan leve et tilfredsstillende og meningsfyldt liv, på trods af de begrænsninger en sindslidelse eller et handicap kan medføre.

Når vi bliver flere ældre, der lever længere og dermed også risikerer at blive mere syge, betyder det, at der i fremtiden bliver behov for flere boliger til ældre og demente. Samtidig står vi med den udfordring, at Egedal Kommunes botilbud på det sociale område, i dag er fordelt på mange små boliger.

Det kan gøre det vanskeligt at sikre optimal drift og trygge rammer for personalet og beboerne. Der er derfor god grund til, at vi ser samlet på kommunens boliger til ældre og socialområdet, så vi kan skabe mere optimale rammer for brugerne og samtidig sikre en effektiv drift. Målet er, at der bliver bygget tilstrækkelig med plejeboliger/plejecentre til at dække det stigende behov og samle en række botilbud for borgere med handicap eller sindslidelse, såsom autisme (ASF).

Engang i 2023 forventer Egedal Kommune at være færdig med byggeriet af et helt nyt plejecenter Hyrdevænget med plads til 43 - 45 beboere og ca. 33 pladser til demente, da pladserne på Engbo og Solkrogen nedlægges.

Hvert fjerde år skal der udarbejdes et nyt forslag til kommuneplan, og det er nu, planen for de kommende fire år skal til behandling og godkendelse. Seniorrådet fik forslaget til udtalelse og udtalte bl.a., at der - udover at være et behov for flere boliger i takt med et stigende antal ældre borgere - er der behov for en større variation i boligudbuddet, feks. i forhold til ejerforhold, boligstørrelse, tilgængelighed og graden af fællesskab og social kontakt - herunder bofællesskaber; alt til en husleje, der er til at betale. Der er brug for en gennemtænkt og langsigtet boligpolitik, der sikrer et tilstrækkeligt og varieret udbud af boliger til ældre, og som kan fremme et aktivt og sundt ældreliv, skabe stærke fællesskaber og bidrage til de ældres tryghed og trivsel.

Det er Seniorrådets mål, at skabe plads nær stationer, bymidter og offentlig service til at bygge nye boliger for alle - også unge, ældre, handicappede og udsatte borgere. Bygge botilbud og plejeboliger samt plejecentre målrettet til de aktuelle behov, - gerne lidt på forkant inden vi står overfor opgaven. Kan betegnes som sund Egedal for alle aldre.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?