15. maj 2021
En gruppe beboere ønsker mere vild natur i Balsmosen. Foto: Privat
En gruppe beboere ønsker mere vild natur i Balsmosen. Foto: Privat
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Balsmosen - park eller natur?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Balsmosen - park eller natur?
Debat Egedal - 09. april 2021 kl. 13:14

Af Jimmy Hoen, Æblevangen 16B - Michael Strong Jensen og Hanne Larsen, Æblevangen 12B - Bjarne Mansachs og Karen Juul, Æblevangen 69 - Peter Molander, Pærevangen 5 - Lis Bølling og Jens Rasmussen, Pærevangen 3 alle fra 2765 Smørum samt formand Jørgen Bengtsson på vegne af DN Egedal.

Debat
Smørum: Balsmosen og området omkring den har indtil for cirka 10 år siden været i god tilstand naturmæssigt med stor biodiversitet. Der var mange fuglearter som nattergal, rørsanger, sivsanger, rørspurv og spurvehøg, som nu ikke længere yngler her. Arealet ud for Æblevangen var en frodig, vild blomstereng, hvor der kunne observeres mange sommerfuglearter blandt andet blåfugl, almindelig bredpande og lille ildfugl samt mange andre insektarter.

Der var en frodig underskov i lunden, og rørskov omkransede hele søen. På arealet rundt om søen blev kun slået et par stier fra cykel-/gangstien ned til søen, og der var en lille trampesti langs søen.

I 2012 blev »Balsmosens Venner« dannet, en gruppe omkringboende villaejere, som ønskede området omdannet til park med slåede græsplæner ned til vandet, fjernelse af tagrør langs søbredden og beskæring af træer, der skyggede for udsynet til søen. Egedal Kommune accepterede, at Balsmosens Venner kunne stå for en del af »plejen« af søen og kommunen gik med til at slå områderne, der før havde været blomstereng, til græsplæner.

Både antallet af fugle-, plante- og insektarter er gået stærkt tilbage siden da, efter at deres levesteder er forsvundet.

Menneskene færdes nu tæt på søbredden og endda over søen på en i et Paragraf 3 naturbeskyttelsesområde ulovligt anlagt bro over mosens smalleste sted - netop dér, hvor et pilekrat husede nattergal. Den trives ikke med så megen uro tæt på.

Egedal kommune accepterede sidste år, at en lille del af den tidligere vilde blomstereng ud for Æblevangen blev reetableret. Men sidste år skrumpede engen desværre igen, da nogen havde været ude med græsslåmaskinen. Det sidste anslag er fældningen af et skævt, gammelt piletræ, som stod ved den uautoriserede bro - et trist syn og endnu en forarmelse af området.

Den lille lund på området har mistet sin underskov. Man kunne ønske sig, at en del af den fik lov at være urørt ved hjælp af et afgrænsende kvashegn, så der blev plads til både børn og vilde fugle.

Egedal kommune har masser af fin natur, men Balsmosen er helt særlig, fordi den ligger midt i et villakvarter. Lige nu er den nærmest blot en forlængelse af villahaverne, og naturen her har det skidt. Kunne Balsmosen slippe for slåmaskinerne, ville vi igen få ægte natur tæt på vores boliger. Hvis kommunen vil prioritere dette lille områdes natur højere, tror vi igen på kommunens slogan: »Vild med Egedal!«.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?