16. december 2017
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Beskyttet natur i Egedal Kommune går tabt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Beskyttet natur i Egedal Kommune går tabt
Debat Egedal - 06. maj 2017 kl. 23:25
Af Hatla Johnsen og Christian Bjerre Nielsen, Egedalsvej 9, 3670 Veksø, skriver
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Debat
Egedal: Efter små to år som ejere af gården Egedal er vi forundrede over kommunens prioritering. I Mølleåen er Egedal kommune med til at gøre noget for biodiversitet og natur, mens der her i Værebro Ådal tillades oversvømmelser med næringsrigt vand med masser af ulækkert slam.

EU kræver, at vi beskytter vores natur, især i forhold til sjældne arter. En del beskyttede arter påvirkes meget hårdt af klimabetingede oversvømmelser og særligt giver det anledning til bekymring, når oversvømmelserne er fyldt med spildevand fra Måløv Rens. Teknologirådet har tilbudt hjælp til kommuner i Nordsjælland for at sikre samarbejde alle imellem, så blandt andet Værebro Å bliver klar til klimatilpasninger, men Egedal kommune har afvist at deltage!!?

Egedal kommune har endvidere besluttet, at for at etablere Egedal By, skal Stenløse Å omlægges øst om Stenløse, så vandet føres sammen med vandet fra den nye bydel og sammen med nærliggende vandløb. Den nye å skal graves ned under Frederikssundsvej lige før Stenløse by - hvilket kræver flytning af tusinder kubikmeter jord i to smukke fredede områder, Fuglesødal og Værebro Ådal, hvor naturen er beskyttet.

Vi forsøger som lodsejere i forlængelse af den nye Værebro Ådals fredning at beskytte og kæle for vores natur og de mange særlige arter, vi har, hvilket giver særlig god mening, når nu store dele af drikkevandet i hele regionen ligger i nærheden af Værebro Å. Vi ønsker os en mangfoldig natur i Egedal, og vi vil rigtigt gerne samarbejde omkring at finde gode løsninger - og meget gerne med Teknologirådet og andre kommuner, som kan være med til at finde gode fællesløsninger.

Dog må vi sige, at løsningen ikke er at lade Egedal kommune overtage dele af vores jord - de er vandløbsmyndighed og dermed kontrolfunktion på deres egen indsats, og samtidig er de medejere af et nedslidt renseanlæg, som de selv giver dispensation til at udlede mere end godt er. Lige nu ser vi altså ikke at Egedal kommune gør meget for vores smukke natur og for alle de sjældne dyr i Værebro Å området - de har tværtimod allerede medvirket til, at vores ekstrem rigkær er kvalt bl.a. ved at tillade u-renset spildevand at oversvømme vores baghave - så vi tror ikke, de er gode naboer.

Er det kun os, der bekymrer os unødigt? Lad os få en debat om, hvad vi sammen kan gøre for at fremtidssikre Værebro Ådals smukke natur og biodiversitet, samt mindske miljøpåvirkninger og oversvømmelser.