3. juni 2020
25DGO Lyngby Rådhus juni 2017 (10)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Velstandstab ved udligningen, fordi du bor i Lyngby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Velstandstab ved udligningen, fordi du bor i Lyngby
Debat Det Grønne Område - 27. marts 2020 kl. 08:00
Af Thomas Frederiksen, spidskandidat (LA)
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

DEBAT Der er absolut ingen skat i dette land der er for lav, og vi hilser alle skattelettelser velkommen, men selvom regeringen retorisk kobler bundskattelettelser med øget udligning, vil borgerne i b.la. Lyngby-Taarbæk alligevel opleve et velstandstab alene fordi de bor hvor de gør.

Sagen er den, at hvis regeringens forslag realiseres, og regningen alene betales via en øget beskatning vil skattesatsen i LTK, medregnet den lettelse i bundskatten som regeringen vil kompensere med, betyde en skattestigning på 0,02 pct. point ifølge Cepos. Ifølge samme analyse vil LO og funktionær-familien - som et resultat af den samlede øvelse - øge deres årlige disponible indkomster med 100 kr. fordi at lettelsen i bundskatten, for disse familietyper, slår mere igennem end stigningen i den kommunale skattesats. Den isolerede effekt er, som Henrik Olsen siger i DGO (11.3: 13) marginal, men den isolerede effekt er ikke det vigtigste. Det vigtigste er det velstandstab som borgerne i Lyngby-Taarbæk vil opleve.

Her er forklaringen; Bundskatten sænkes for alle, også for dem i de modtagne kommuner - der eksempelvis kan bruge pengene på at sænke den kommunale skattesats (yderligere) - men fordi det kommunale skattetryk samtidig øges for eksempelvis LO-familien i LTK så vil de opleve et relativt velstandstab. Dette kan også aflæses af benævnte CEPOS-analyse: LO-familien i Glostrup og Gladsaxe øger sin årlige disponible indkomst med 900 kr. Altså 9 gange så meget som den tilsvarende LO-familie i LTK, og det under forudsætning af at Glostrup/Gladsaxe fastholder den kommunale skattesats på status quo. Glostrup/Gladsaxe kan vælge at bruge (nogen af) udlignings-kronerne på at sænke den kommunale skattesats.

Alle Lyngby-Taarbækborgere - eksempelvis LO-familien - kan tage bundskattelettelsen med sig til en af de i udligningslotteriet vindene kommuner, og samtidig slippe for ekstraregningen til samme. Vi håber LO-familien bliver i Lyngby-Taarbæk, men det bliver i givet fald ikke S-regeringens fortjeneste.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?