6. april 2020
Foto: Allan Nørregaard
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skyl genbrugs-emballagen i vandet fra kartoflerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skyl genbrugs-emballagen i vandet fra kartoflerne
Debat Allerød - 25. februar 2020 kl. 11:37
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Miki Dam Larsen, formand for Teknik-, Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget

arrow Læs også: Hvordan påvirker skylning af affald vores grundvand?

Svar til Jonny Andersen på spørgsmål om skylning af emballage til genbrug:

Du må undskylde det sene svar. Jeg forhørte mig i forvaltningen og overså senere deres respons. De har dog oplyst, at Allerød Kommune og de øvrige kommuner i affaldssamarbejdet (Hørsholm, Fredensborg og Rudersdal) ikke anbefaler, at affaldet skylles med rent drikkevand inden sortering.

I kommunernes fælles sorteringsvejledning står der:

»For at affaldet kan genanvendes, skal du tømme metal-, plast- og glasemballager for madrester. Skrab for eksempel rester af syltetøj ud af glasset og tøm ketchupflasken, så godt du kan. Du skal ikke bruge varmt vand eller sæbe for at få emballagen ren, så går miljøgevinsten tabt.

Brug for eksempel opvaskevandet eller vandet fra kartoflerne til at skylle emballagen. Er der meget madaffald i emballagen, som er umuligt at få ud, skal du hellere lægge det i beholderen til restaffald«.

Kommunen kan naturligvis ikke forhindre, at nogle borgere alligevel vælger at skylle dele af affaldet, men vi forventer ikke, at dette vil kunne aflæses i det samlede vandforbrug, som generelt per indbygger er faldet over en årrække.

Indtil videre er det under 10 procent af husstandene, som afmelder en eller begge de nye beholdere, hvilket svarer til erfaringen i de øvrige kommuner. Disse borgere skal alligevel sortere og aflevere det genanvendelige affald på genbrugspladsen, som du også selv skriver.

Genbrugspladsen er klar til at modtage de nye affaldsfraktioner.