21. november 2017
Foto: Allan Nørregaard
Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Regnskab afliver myten om nødvendige nedskæringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regnskab afliver myten om nødvendige nedskæringer
Debat Allerød - 08. maj 2017 kl. 13:18
Af Miki Dam Larsen, gruppeformand for Socialdemokraterne
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det netop godkendte regnskab for Allerød Kommune viser solid økonomi efter år med minusvækst på velfærdsområderne. Således er der et overskud på 52,2 millioner, hvilket giver et forbrug på 40 millioner kroner under den såkaldte »serviceramme«, svarende til 3,9 procent. Væksten i velfærden var på 0,3 procent, mens pris- og lønstigningen var på 1,7 procent. Samtidig var der en befolkningstilvækst på 215 borgere, herunder markant flere ældre.

Vi kan naturligvis glæde os over den stærke økonomi, men jeg finder det grotesk på baggrund af de nedskæringer, som man har kaldt nødvendige på plejehjemmene, skoler og børnehaver. Nedskæringerne er et politisk valg, ikke en nødvendighed, og det er på tide at genetablere tillid og tryghed på vores kernevelfærdsområder.

Det er nu ottende år i træk med systematiske skævheder imellem budget og regnskab, som i praksis har betydet, at der er blevet skåret mere i den nære velfærd, end den økonomiske virkelighed påkalder.

Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man med den ene hånd forstyrrer samtlige midtbyskoler for at spare teoretiske 2,5 millioner og fyrer varme hænder på plejecentrene for tre millioner, mens man med den anden hånd fejrer 52,2 millioner i overskud.

På den positive side kan man desuden se, at strategien om at boligudvikle kommunen og tiltrække nye borgere har givet et markant løft i økonomien. Kort fortalt bidrager et stigende indbyggertal til økonomien ved, at skatteindtægterne stiger mere end de faste udgifter. Der bliver altså flere til at betale til de fælles goder som veje, biblioteker, administration og så videre.

Vi har haft to markante sigtelinjer i vores politiske arbejde. For det første har vi ønsket at skabe vækst og flere boligformer ved by- og boligudvikling. For det andet har vi ønsket at styrke kernevelfærden. Det første er lykkedes med succes, mens vi stadig mangler at få et flertal i byrådet til at styrke kernevelfærden. Det bliver derfor vores primære krav i de kommende budgetforhandlinger.