22. august 2019
Skal Årtusindskifteskoven omdannes til MTB-bane? Foto: Allan Nørregaard
Skal Årtusindskifteskoven omdannes til MTB-bane? Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mountainbikebane i Årtusindskifteskoven?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mountainbikebane i Årtusindskifteskoven?
Debat Allerød - 14. februar 2019 kl. 08:40
Af Marianne Engberg, formand for Danmarks Naturfredningsforening Allerød, Hørmarken 13, 3450 Allerød
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Årtusindeskifteskoven i Lynge er anlagt og bekostet af Allerød Byråd i 1999 for at markere årtusindeskiftet. Skoven er på cirka 19 hektar og dermed en ganske lille og ung skov sammenlignet med Uggeløse, Krogenlund og Ganløse Ore.

Formålet med skoven er at give Lyngeborgerne en mulighed for i gåafstand at få naturoplevelser og rekreative muligheder i en skov, hvor skovdriften optimerer levevilkår for dyr og fugle med små lysninger, dyrehavepræg og urørte partier.

Naturen har allerede indfundet sig med rådyr, harer, egern, sommerfugle, guldsmede og ynglende fugle. Til glæde for de mange daglige besøgende.

Årtusindeskifteskoven er blevet et åndehul for Lyngeborgerne, den »stille skovvandrer«, hundeluftere, børnehaver og skoleklasser, der gør brug af skoven.

Men sådan skal det åbenbart ikke blive ved med at være. Mountainbike-klubben under Lynge Uggeløse Idrætsforening har ansøgt Kultur- og Idrætsudvalget om at få anlagt et tre kilometer langt spor i Årtusindeskifteskoven og et returløb på 400 meter i det træ-, busk- og kratbevoksede hegn, der er grænsen mellem skoven og idrætsanlægget.

Hvad vil det betyde for skoven og for de Lyngeborgere, børn og voksne, der færdes i skoven i dag?

Mountainbike sporet på tre kilometer vil betyde en total forandring af Årtusindeskoven, idet sporet vil udgøre et tæt net, som vil gøre det vanskeligt og næsten umuligt at opleve naturen og dyrelivet.

Rådyr, harer, egern og fugle vil uvægerligt forsvinde, når måske fem-seks mountainbikeryttere ad gangen kører på sporet. Ikke kun en gang de tre kilometer, som varer seks minutter, men mindst seks gange for at nå op på 18 kilometer.

Man kan vel forvente, at der bliver kørt dagligt af mange ryttere? Er det ikke muligt for unge, raske ryttere at benytte de fine stier som Naturstyrelsen har anlagt i de store omkringliggende skove?

Hvis Kultur- og Idrætsudvalget siger ja til ansøgningen, så er konsekvensen, at Årtusindeskifteskoven omdannes til en mountainbikebane, og at de borgere, der kommer i skoven, ikke længere kan komme der på grund af den tætte trafik af mountainbikeryttere.

Samtidig vil kommunens indsats i 20 år være spildt. En tilladelse vil være i konflikt med det grundlag, hvorpå byrådet i 1999 besluttede at etablere Årtusindeskoven. Derfor bør ansøgningen afvises.

Allerød byråd vedtog den 31. januar i år Vision 2031. I visionen er det flere steder præciseret, at »vi skal værne om naturen«.

Fire dage senere arbejder man med et forslag om at omdanne en skov til en mountainbikebane. Det hænger ikke sammen. Er det troværdigt?.