19. april 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Går borgmesteren ikke op i danske værdier og traditioner?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Går borgmesteren ikke op i danske værdier og traditioner?
Debat Allerød - 19. september 2018 kl. 10:31
Af Else-Marie Madsen, formand for Dansk Folkeparti i Allerød og Folketingskandidat i Nordsjællands storkreds, Linde Alle 3, 3450 Allerød
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I Danmark er det almindelig opdragelse og kutyme, at vi giver hånd, når vi ønsker tillykke. Det er en del af den danske kultur. Derfor gives der også hånd når man får dansk statsborgerskab.

Håndtrykket viser, at man »tager Danmark til sig«. Citat Inger Støjberg (V), Udlændinge- og Integrationsminister: »Det er en symbolsk handling, at man gør det, med alt hvad det indebærer, herunder ligestilling mellem kønnene. Håndtrykket er et spørgsmål om, at sådan hilser vi nu engang på hinanden. Derfor hører det til«.

Flere Venstre-borgmestre, samt Allerøds borgmester Karsten Längerich (V) har slået fast, at de ikke vil tvinge nogen til at give hånd. Personligt går Allerøds borgmester åbenbart ikke op i vores danske værdier og traditioner, og hvordan vi hilser på hinanden, når man for eksempel ønsker hinanden tillykke.

Er der lidt uenighed i Venstre om, hvordan man ser på det at give hånd?

I Dansk Folkeparti mener vi at, det er at vise respekt for de danske værdier, når man giver hånd og takker for sit danske statsborgerskab. Sådan gør vi nu en gang i Danmark. Vi giver hånd, når vi ønsker velkommen og tillykke med statsborgerskabet, og vi forventer at modtageren af statsborgerskabet takker med et håndtryk. Ønsker man ikke at give hånd, ønsker man ikke at tage Danmark til sig, og så skal man ikke have dansk statsborgerskab. Man skal altså ikke kunne få dansk statsborgerskab, hvis man nægter at give hånd.

Vi har folkestyre i Danmark, og det er Folketinget, der sætter lovene. Lovene, der vedtages i Folketinget, skal overholdes. Borgmestre er ikke hævet over lovene. De skal selvfølgelig rette sig efter lovgivningen i Folketinget. Ellers har vi ikke folkestyre længere. Det gælder også for Allerøds borgmester.

Generelt i Dansk Folkeparti er vi tilfredse med, at partiets forslag snart bliver til lov. Vi forsøgte at få skrevet kravet om håndtryk for statsborgerskab ind i den nye indfødsretsaftale i juni måned. Nu bliver det præciseret i det lovforslag, som udmønter den nye indfødsretsaftale.

Nu kan landets kommuner se frem til at skulle betale tvangsbøder, hvis de undlader at afkræve håndtryk fra nye statsborgere.