25. september 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Vi har et stort lokalt ansvar for de højtbegavede børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Vi har et stort lokalt ansvar for de højtbegavede børn
Debat Allerød - 12. september 2021 kl. 11:48
Af Lars Bacher, medlem af Allerød Byråd (K)

Det er i mine øjne vigtigt og helt rimeligt, at en velstillet og rummelig kommune som Allerød kan finde ud af at skabe ordentlige tilbud til de højtbegavede børn, som udgør to-fem procent af vores skolebørn.

Højtbegavede børn kan have udfordringer med at fungere i dagligdagen på vores skoler, og som andre udfordrede børn skal de have den opmærksomhed, de fortjener.

Det er min påstand, at vi med ret få midler kan opnå en stor effekt, som giver både pædagogisk, økonomisk og menneskelig værdi.

TV2 har for nylig beskrevet, hvordan danske højtbegavede børn må til udlandet for at få kvalificeret undervisning, fordi deres forældre i nogle kommuner får afslag på hjælp med den begrundelse, at de står med et luksusproblem.

Men ifølge organisationen Gifted Children, der arbejder for at fremme højtbegavede børns trivsel, kan det have en negativ påvirkning, hvis skolerne ikke anerkender de særligt begavede børns evner til at lære. De føler sig forkerte, hvis ikke der tages hensyn til, at de er anderledes.

Derfor glæder det mig, at SF's undervisningsordfører på Christiansborg, Jacob Mark, over for TV2 anerkender, at der mangler tilbud til højtbegavede børn i de danske kommuner. Som han så rigtigt anfører, kan Folketinget kun sætte rammerne - for eksempel mindre klasseværelser og mere tid til forberedelse til lærerne - mens de konkrete løsninger, som reelt skal styrke indsatsen over for højtbegavede børn, skal findes lokalt af vores skoler og os kommunalpolitikere.

Det må ikke blive tabu at have et højtbegavet barn. Vi skal italesætte de højtbegavede børn med blik for deres udfordringer - det er vigtigt at tage den debat.

Når du biologisk er 7 år, kognitivt 17 år og følelsesmæssigt 4 år, kan du i mange situationer i skolen være lige så udsat som dine bogligt udfordrede kammerater.

Stemmer du til kommunalvalget i år?