15. maj 2021
Miki Dam Larsen (t.v.) og Jesper Holdflod Pallsen. Privatfoto
Miki Dam Larsen (t.v.) og Jesper Holdflod Pallsen. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Svar på spørgsmål om den fremtidige natur ved Ny Allerødgaard

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Svar på spørgsmål om den fremtidige natur ved Ny Allerødgaard
Debat Allerød - 15. april 2021 kl. 16:34
Af Miki Dam Larsen (S) og Jesper Holdflod Pallesen (S) medlemmer af byrådet

Efter vores forslag om at etablere bofællesskaber og høslætsnatur på markerne ved Ny Allerødgaard har mange borgere engageret sig i sagen. En stor gruppe er interesseret i at etablere bofællesskaber på området, andre har idéer til naturtypen, og en del er bekymrede for bebyggelse på arealet. Vi vil her samle op på flere af spørgsmålene.

Kort fortalt går vores forslag på at frasælge to arealer ved Ny Allerødgaard til bofællesskaber. Resten - dvs. langt størstedelen af de nuværende marker - konverteres samtidig til et sammenhængende og åbent naturområde med en rig biodiversitet, hvor vi borgere får fri adgang, bl.a. via stier.

Hvad angår skovbyggelinjen, så undersøger forvaltningen pt. mulighederne. Forvaltningen foreslog ifm. forarbejderne til Planstrategi 2019 at udlægge området til boliger. Vi håber derfor, at det kan lade sig gøre at placere to bofællesskaber så langt fra skovbrynet som muligt og til gengæld øge værdien af den grønne kile ved at omlægge til høslætsnatur.

Hvad kan høslætsnaturen så? Som det fremgår af Danmarks Naturfredningsforening i Allerøds forslag fra 2020, så kan høslæt bidrage til at fjerne store mængder næringsstoffer, så vilde blomster og urter kan etablere sig og efter 3-5 år også optage CO2. At der i dag formentligt er for mange næringsstoffer i jorden, som en spørger fremhæver, er således en ekstra god grund til høslæt. Det beskytter både Sortemosen og grundvandet. Kombineret med blomstrende busk- og trægrupper kan området desuden skabe grundlag for flere insekter, sommerfugle og engfuglearter omkring småsøerne.

En ulempe ved høslætsnatur er, at det er en relativt arbejdskrævende naturform. Vi tænker, at vi kan have en samtale med såvel borgergrupper som bofællesskaber om, hvordan den opgave forhåbentlig kan løses i fællesskab.

Vores forslag er på den måde ikke en færdig plan. Men vi håber på opbakning til at realisere drømmen om både at skabe både en rigere natur i vores kommune og de første bofællesskaber.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?