19. marts 2019
Remco kommer til at støje voldsomt i Farremosen, angiver en borger, der har gjort indsigelser imod virksomhedens ansøgning om miljøgodkendelse. Foto: Allan Nørregaard
Remco kommer til at støje voldsomt i Farremosen, angiver en borger, der har gjort indsigelser imod virksomhedens ansøgning om miljøgodkendelse. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Remco støjer som en Boing 747 der starter dagen lang

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Remco støjer som en Boing 747 der starter dagen lang
Debat Allerød - 31. maj 2018 kl. 08:27
Af Jens Heine Jensen, Solbærvej 6, 3450 Allerød
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kære Byråd, I har lovet ikke at give dispensationer fra miljøtilladelser, og snart sidder I med et udkast til svar på Remcos miljøansøgning.

Jeg håber, det gør indtryk på jer, at der i fri luft installeres en maskine til knusning af beton med videre, som udsender støj omkring den fysiske smertegrænse på 120 db, kaldet en Kleemann-knuser. Den vejer 50-90 tons og støjer, som står du under en Boing 747, der letter fra startbanen i lufthavnen. Vi er i det røde felt på db-skalaen.

Håber det gør indtryk, at man i Roskilde Kommune etablerer dialoggrupper og inviterer til borgermøde, når den lokale stenindustri vil anvende en sådan maskine. Og måske gør det indtryk, at projektet er skrinlagt, ikke kun på grund af borgernes indvendinger men også partipolitiske holdninger.

Og jeg håber meget, det gør indtryk, at man i Brønderslev Kommune må give de dispensationer, fordi virksomheden ikke kan producere uden en støjgrænser på 70 db. Håber det gør indtryk, at uvildige målinger siger, anlægget støjer 77 db på afstand, det er det samme som miljøstyrelsens kort viser i gennemsnitligt lydniveau i motorvejes midterrabat eller midt på Kastrup Lufthavns startbaner.

I har lovet ikke at give lempelser og dispensationer i Allerød. Så vil I vel afvise miljøansøgningen? Håber det gør indtryk, at andre virksomheder i Brønderslev klager over, de ikke kan bruge deres industrigrunde, og naboerne i Brønderslev generelt har fået usælgelige ejendomme.

Vi håber, det gør indtryk, at støj giver alvorlig stigning i hjerte-karsygdomme. 60 db i snit daglig betyder 60 procent flere syge mænd og 80 procent flere syge kvinder. Nattestøj på 55 db betyder 66 procent flere syge mænd og 139 procent flere syge kvinder. Og problemerne starter allerede ved 40 db.

Forvaltningen skrev i lokalplanfasen, at Ravnsholtbydelen var præget af brændeovnsrøg og motorvejsstøj. Men det er ikke sådan, at fordi motorvejen støjer, så kan man også lægge støjende aktiviteter på »lufthavnsniveau« få hundrede meter fra beboelserne.

Politikere og forvaltning i Allerød er nødt til at forstå kumulation, både juridisk og praktisk. At der skal stilles strengere krav til hver enkelt bidragyder, jo flere samtidige påvirkninger af miljøet. Miljøpåvirkningen bliver relativt voldsommere jo flere aktiviteter man samler på samme område, og så skal der skrues mere ned for påvirkningerne for den enkelte bidragyder, sådan er loven baseret på sund logik, heldigvis.

Og det er ikke nok at vurdere kumulative effekter i lokalplanfasen. Kummulative effekter skal vurderes i projektfaserne, på tværs af hvert bidrag, hver aktivitet og på tværs af alle kendte delprojekter, hver gang på det bedst opnåelige vidensnivau.

Hvad I gør herfra, det ved jeg virkelig ikke, men nu har I dokumenterbart fået en masse relevant og vigtig viden til rådighed for de beslutninger, der skal træffes. (forkortet af red.)