19. april 2019
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: I Allerød skal børnene have flere pauser i stedet for undervisning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: I Allerød skal børnene have flere pauser i stedet for undervisning
Debat Allerød - 04. oktober 2018 kl. 09:01
Af Lise Tarp-Nielsen, fællestillidsrepræsentant i Allerød og Marlene Dalskov, forhandlingsleder i BUPL Nordsjælland, Østergade 4A, Hillerød
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Børnene i Allerød skal holde flere pauser, for kommunen fattes penge. Ja, man tror næsten ikke sine egne øjne. Men det er faktisk, hvad der står i budgetforslag nummer 10 fra Allerød Kommune.

Under beskrivelsen læses videre: »Ved at udvide pausetiden indenfor den givne skoletid, er der mindre tid til understøttende undervisning og dermed færre udgifter hertil (...) og dermed kan der spares på antallet af medarbejdere, da der er færre på arbejde, når der skal udføres tilsyn.«

Børn og unge i Allerød Kommune skal simpelthen til at holde noget mere pause, for det er for dyrt at give dem pædagogisk undervisning af høj kvalitet. Helt præcist foreslås det at skære i den understøttende undervisning.

Den understøttende undervisning (UU) blev indført med skolereformen for at styrke alle børns læring og trivsel samt reducere uligheden. UU bidrager hver dag med variation i skoledagen, så der er god tid til, at børnene kan udfordres fagligt. Og på samme tid er der mulighed for, at undervisningen differentieres, så det enkelte barn imødekommes.

Reformens sigte er, at UU gennem et bredere sigte på at styrke børnenes læringsparathed, de sociale kompetencer, alsidige udvikling, motivation og trivsel skal kunne medvirke til i højere grad at realisere folkeskolens formål.

Hvis man som politiker i Allerød Kommune mener, at den understøttende undervisning lige så vel kan erstattes med pauser uden fagligt indhold, så har der nok fra start ikke været det fornødne fokus på at få det fulde udbytte ud af den understøttende undervisning. Hvem tager ansvaret for det?

Pædagogerne i Allerød Kommune har hele tiden gjort opmærksom på, at der manglede ressourcer og politisk vilje. Men i sidste ende er det selvfølgelig nemmere blot at holde flere pauser. Ikke for pædagogerne forstås - de kan se frem til at skulle af med fire kolleger. For forslaget er beregnet til en besparelse på 1,58 millioner kroner. Det er til at tage og føle på. Både for medarbejderne og for børnene.

På samme tid kan vi læse i avisen, at politikernes synspunkt er, at denne nedskæring følger den retning, der er udstukket fra Christiansborg. Det vil vi gerne diskutere. For vi mener ikke at kunne finde en politiker fra Christiansborg, der siger, at det er hensigtsmæssigt at erstatte faglig pædagogisk undervisning med pauser for at spare penge. Nej, tværtimod går justeringerne af skolereformen ud på at øge det faglige fokus.

Men BUPL Nordsjælland vil i virkeligheden hellere spørge til, hvad Allerød Kommune vil. Hvilken retning er det politikerne ønsker at gå i? Hvad er kvalitet, hvad skal skolen kunne, og hvad vil I tilbyde byens børn og unge?

For vi tænker ikke, at Allerød Kommune mener det alvorligt, når de foreslår at holde flere pauser for at spare penge.