13. juli 2020
Farremosen skiller vandene i Allerød. Foto: Allan Nørregaard
Farremosen skiller vandene i Allerød. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Borgmester taler faktuelt forkert om Farremosen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Borgmester taler faktuelt forkert om Farremosen
Debat Allerød - 20. maj 2018 kl. 20:56
Af Arne Blichfeldt Mathiasen, Høveltsvangsvej 64, 3450 Allerød
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kære Borgmester Karsten Längerich, jeg så det udmærkede indslag på TV2 Lorry den 17. maj vedrørende Farremosen.

arrow Læs også: Borgmester kendte ikke til betinget købsaftale

Særligt to ting falder mig for brystet:

1: Du fortæller at »alle sten er blevet vendt« og, at »der er nok ikke et erhvervsområde i Danmark, der er blevet mere gennemkontrolleret, end det her er«.

Jeg er helt sikker på at alle sten ikke er blevet vendt. Når du og din forvaltning vælger at overhøre de indsigelser, der både kommer fra Danmarks Naturfredningsforening samt Lynge Overdrevs Vandværk, har I højst kigget på stenene og ikke, hvad der er under. Du vælger ikke at lytte til særdeles kompetente kræfter i DN og Vandværket, der råder over nogle af Danmarks dygtigste personer, når det gælder vandmiljø og grundvand. Hvor er resultaterne fra de ikke foretagne boreprøver, der skal afdække vandskel og vandets retning? Hvor er de kumulerede effekter af hele Farremosen og omkringliggende arealer, inklusiv motorvej?

Når du endvidere lover at I vil »sidde og gennemkontrollere det hele«, må jeg trække lidt på skulderen, da vi har påpeget fejl og mangler i jeres tidligere kontrol af VVM-screeninger hos ansøger i Farremosen. Du må huske på, at du som borgmester har ansvar for, at bygherrens miljørapport gennemgås med den tilstrækkelige ekspertise, jævnfør § 24 stk 1 i Lov om VVM.

Jeg undres over, hvorfor du endnu ikke har krævet en Miljøkonsekvensrapport for hele området, da der helt klart er hjemmel for dette i Lovbekendtgørelse nr. 448 samt de gældende vejledninger til VVM i planloven af 2009. I vælger at kræve en Miljøkonsekvensrapport for Norrecco i Vassingerød af samme årsager, som er påpeget i det store antal indsigelser, der er blevet indgivet fra DN, Vandværk, grundejerforeninger og individuelle borgere.

Det omfatter: Grundvand, natur, støj, støv og lugtgener, luftforurening og trafikforhold.

Når du I interviewet endvidere udtaler, at du ikke kan garantere, at borgernes drikkevand ikke bliver påvirket, men at »Jeg kan kun garantere den indsats som politikerne gør, og som jeg som borgmester står forrest for, og det som forvaltningen gør«, så betragter jeg det som bevidst hasard med vores grundvand.

Ingen bør være det mindste i tvivl om, at de risici, der eksisterer for grundvandet, en af vores vigtigste ressourcer, skal fjernes. Men der er ikke kun tale om risici i forhold til grundvand, også luftforureningen m.m. er problematisk.

2: »Det er staten, der har dikteret, at der skal ligge et areal til miljøklasse 6 og 7 virksomheder i Farremosen«. Det er planlovgivningen, »der dikterer, at de her virksomheder kommer til at ligge herude«, siger du ligeledes i interviewet.

Jeg er lodret uenig i dine udtalelser. Dine udtalelser er faktuelte forkerte.

Det er Allerød Kommune, der har udpeget området efter at have ændret på Fingerplanen, endda i en periode, hvor Erhvervsstyrelsen både beder kommunerne om eventuelle mulige nedjusteringer af miljøklasser væk fra 6 og 7, samt påpeger kommunerne ansvar i forhold til at afveje grundvandsinteresserne.

At Allerød Kommune har ændret området fra ikke at kunne omfatte miljøklasse 6 og 7 på grund af områdets karakter som »område med særlige drikkevandsinteresser«, til lige pludselig at kunne huse virksomheder, der potentielt kan være til fare for grundvandet, er mig en gåde.

Når du siger, at det er planlovgivningen, der dikterer hvilke virksomheder, der kommer til at ligge her, har du ikke ret.

På trods af kommunens ændringer i plangrundlaget har du fortsat pligt og ret til at tage vare på grundvandsinteresserne ved ikke blot at acceptere mangelfulde og fejlbehæftede VVM-screeninger, men pålægge de ansøgende virksomheder at foretage en Miljøkonsekvensrapport.

Der er adskillige eksperter og interessenter, der har givet dig særdeles klare indikationer og beviser for, at der eksisterer en unødvendig risiko for vores drikkevand.

Jeg vil på det stærkeste anbefale dig, som borgmester at tage taktstokken i den anden hånd og begynde at arbejde aktivt for miljøet sammen med borgerne og ikke blot acceptere de ansøgende virksomheders krav og trusler. På trods af at du udtaler at »jeg kæmper for miljøets sag«, så mangler jeg at se det ske i praksis.

Brug de muligheder du har i lovgivningen og begræns risici for Allerøds borgere og miljø. Vi er en grøn kommune, der passer på vores miljø, nu og i fremtiden!

arrow Borgere: Trusler om sagsanlæg i Farremosen var bluff
04. juni 2018 kl. 05:14 Opdateret: kl. 20:37
arrow SCT vil knuse affald i Farremosen
05. maj 2018 kl. 04:23 Opdateret: kl. 13:52
Veganerpartiet stiller krav om, at der skal indføres vegetar/vegansk mad i institutioner. Er det en god idé?