7. maj 2021
Foto: Kristoffer Schmidt
Foto: Kristoffer Schmidt
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Dæmpegård skal bare reddes!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dæmpegård skal bare reddes!
Debat Allerød - 10. juli 2020 kl. 15:28
Af Niels Kirkegaard, formand for Allerød Venstre

Inde midt i Tokkekøb Hegn ligger den gamle skovridergård, Dæmpegård, som er indbegrebet af dansk skovidyl. I dag står den ubenyttet hen og forfalder. Vi er på vej til at miste endnu en uerstattelig kulturarv, som langsomt gør os historieløse og fattige.

Engang var Dæmpegård en fornem skovridergård under Statsskovvæsenet. Efter mange omskifteligheder forvaltes gården nu under Naturstyrelsen, som drifter vores statsejede arealer centralt i 16 store distrikter. Tokkekøb hører under Hovedstaden og administreres fra Boveskovgård i Dyrehaven.

Dæmpegård har ingen funktion i dag, heller ikke som hverken skovløberbolig, værksted eller depot. Og da Naturstyrelsen er sat til verden for at pleje naturværdier, ikke bygninger, så er den gamle skovridergård blevet nedprioriteret. Man har ikke brugt en krone på vedligeholdelse i årevis.

Forfaldet er så omfattende, at Naturstyrelsen nærmest har givet op. Man har opgivet at sælge eller udleje og vil rive Dæmpegård ned. Suk, det er ubærligt, at en sådan perle skal gå tabt i al evighed.

Lokalhistorisk Forening i Allerød har i sit sidste nummer af »Nøglehullet« redegjort grundigt for bygningernes høje bevaringsværdi og betegner Dæmpegård som en trestjernet kulturhistorisk seværdighed.

Venstres borgmester Karsten Längerich (V) meldte den 22. maj ud, at han ikke ønsker, kommunen giver nedrivningstilladelse. Og for nylig skrev tidligere minister Per Stig Møller og byrådsmedlem Lars Bacher (K), at det var kulturel forarmelse af Allerød, hvis nedrivningen bliver gennemført.

Det siger sig selv, at jeg er 100 procent enig. Ikke alene som Venstremand, men fordi jeg personligt hæger om bevaringsværdige bygninger, om stråtag og æstetik, og generelt har alarmklokker ringende ved bygninger fra før 1940.

Dæmpegård skiller sig ud ved at være noget af det ældste, vi har i hele Allerød. Den er bygget i 1788 (Stavnsbåndets ophævelse) og er i sin oprindelse forholdsvis intakt. Den består af fem gulmalede bindingsværkshuse med stråtag, alle i samme stil.

Besindige borgere på tværs af politiske interesser bør sætte sig sammen og finde en løsning. Uagtet om vi har et brugbart formål, skal Dæmpegård i første omgang reddes. Helt fundamentalt, om man kan sige sådan, skal vi have tag over hovedet: To af stråtagene trænger voldsomt til udskiftning, tre kan vente fem år.

Et af de svære emner er adgangsforholdene for kommende brugere, fordi man ikke må køre på skovvejene. Hvis det alene angår beboere, giver det nok sig selv. Men hvis en institution, værested eller bofællesskab kommer på tale, forstår jeg udmærket, at lodsejerne på Fr. 7. Vej er betænkelige.

Jeg så helst, at Realdania gik ind i projektet. En komplet renovering med respekt for bevaringsværdien kan nemt koste 20-30 millioner kroner. Det kunne også være en privat investor, samtidig med at Dæmpegård fredes og derigennem opnår tilskud fra Kulturarvsstyrelsen.

Bolden ligger lige nu hos Naturstyrelsen. Jeg appellerer kraftigt til, at Allerøds politikere følger sagen til dørs og vedkender sig et historisk ansvar.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?