23. september 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Madspild - den lavthængende frugt, der ikke bliver spist

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Madspild - den lavthængende frugt, der ikke bliver spist
Debat Allerød - 14. september 2021 kl. 16:15

Af Torbjørn Barfod (K) byrådskandidat Hillerødvej 24 3540 Lynge

Debat Klimaforandring behøver ikke koste penge! I Allerød smider vi hvert år spiseligt mad ud svarende til mere end 200 fyldte lastbiler!

Regeringens meget ambitiøse klimamål afspejles i den grad i valgkampen frem mod Kommunevalget 2021. Stort set alle partier og kandidater har en holdning, og her er ambitionsniveauet også højt - Meget højt. Således hører man om kandidater, der har som mål at ville gøre kommunen CO2 neutral. Bevares, det er der, vi alle skal hen, med teknologier, bæredygtige tiltag og ikke mindst omstilling. Men at gøre det til et kommunalt anliggende at være 100 procent CO2 neutral, det er lige ambitiøst nok for mig. Samtidig tales der meget lidt om det, vi kan gøre i dag, som har en effekt i morgen nemlig madspild og madforbrug.

Ved at ændre vores vaner og smide mindre ud, gør vi noget godt for den grønne omstilling, begrænser CO2 udslippet, og det eneste, det koster, er omsætning i supermarkedet.

Konservative i Allerød går ind for, at vi er en grøn kommune, jeg vil foreslå, at man i kommunalt regi laver en kampagne, der skal ændre vores spise- og madvaner, så vi smider mindre ud.

Kunne man forestille sig en tema-uge på skoler og gymnasie, hvor eleverne bliver undervist i det aftryk fødevareproduktionen sætter, hvorfor vi i højere grad skal respektere fødevarerne og begrænse vores madspild. Det er svært at måle - er det derfor ingen bruger tid på det?

Fødevareministeriet anslår, at der i Danmark hvert år smides 540.000 tons spiseligt mad ud, cirka 100 kilo per person, cirka 50 procent kommer fra den private husholdning.

Med Allerød Kommunes 27.000 indbyggere er det cirka 1350 tons, eller over 100 fyldte lastbiler alene fra husholdningen.

Kan vi med en målrettet indsats reducere madspild i Allerød Kommunes private husholdninger med 20 procent, vil det svare til 270 tons om året, eller cirka 250.000 slagtede kyllinger - Velbekomme.

Synes du, at kommunen er der for dig?