24. januar 2021
Modelfoto: Adobe Stock
Modelfoto: Adobe Stock
Foto: Halfpoint - stock.adobe.com
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Kommune afslår hjælp til hårdt presset ældrepleje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Kommune afslår hjælp til hårdt presset ældrepleje
Debat Allerød - 04. januar 2021 kl. 11:49
Af Ditte Nørgaard-Andersen, pårørende, Carl Plougs Vej 33, Birkerød

Allerød kommunes ældrepleje er ekstremt presset pga. manglende ressourcer. Forvaltningen udsendte derfor inden jul en appel til kommunens øvrigt ansatte, hvori de beder dem overveje at melde sig under fanerne og give en hånd med på plejehjemmene - det uanset deres øvrige funktion i kommunen.

arrow Læs også: DEBAT: Svar til Ditte Nørgaard-Andersen

Der er således tale om en nødsituation efter plejehjemmene har måttet erkende, at de er kørt fast pga. manglende på arbejdskraft. Det gælder derfor om at bruge alle gode kræfter.

Mærkes tydeligt

At de mangler hjælpende hænder på plejehjemmene, mærkes tydeligt af os, der har vores daglige gang på et af dem.

Min 94-årige mor blev således sat i isolation til obs for corona uden der var ressourcer til at teste hende. Da hun havde været i isolation i en uge og der stadig ikke var udsigt til, at Regionens testbil lagde vejen forbi, og personalet ikke selv havde ressourcer til at teste hende - trods trænet i det - besluttede min mand og jeg os for selv køre hende til test på Frederikssund sygehus. Det viste sig efter adskillige dages venten på svar, at min mors test heldigvis var negativ. Der havde man så holdt en gammel dement dame i isolation i over en uge omgivet af rumdragtklædt personale uden nogen grund - alene på grund af manglende testkapacitet.

Min mor kom på plejehjem efter et hoftebrud. Hun er immobil og derfor helt og aldeles afhængig af hjælp fra personalet og pårørende. Det, vi oplever, kan nærmest karakteriseres som opbevaring med fodringstider. Hun sidder i sin lænestol dagen lang og kommer op til sit spisebord for at indtage tre måltider om dagen.

Personalet mener ikke, at der er ressourcer til at sætte min mor tilbage i lænestolen umiddelbart efter endt måltid, så vi er kommet derop til eftermiddagste, hvor hun stadig har siddet i sin kørestol med frokosttallerkenen foran sig på bordet. Min mor har så nogle gange krabbet kørestolen hen til lænestolen for at forsøge selv at komme over i stolen men har måttet erkende, at det kan hun ikke. Viljen er der imidlertid og erkendelsen af, at det er for farligt mangler. Endnu et fald og brud pga. knogleskørhed vil være fatalt.

Der bruges utrolig mange vikarer på plejehjemmet. Til gengæld bruges der ikke ressourcer på at sætte dem ind i, hvem de har ansvaret for i deres vagt. De må selv læse sig til det, og det sker tydeligvis langt fra altid. Vi har således været ude for en vikar, som satte frokosten på spisebordet uden at få min mor over i kørestolen og op til spisebordet. Hun kunne derfor sidde i sin lænestol og kigge over på maden uden at være i stand til at nå den.

Flere gange har vi fundet piller

Vi har også været ude for, at min mor enten ikke har fået sin ordinerede medicin eller også har fået den lagt i en skål ved tallerkenen uden at den blev set taget med det resultat, at vi flere gange har fundet piller på gulvet eller i lænestolen.

Der er ikke ressourcer til at yde selv den mest basale hjælp til en immobil næsten-blind dement dame. Man efterlader et hjælpeløst menneske i flere timer uden at kigge ind til hende og med et nødkald, som flere gange har svigtet. Sådan behandler man simpelthen ikke en ældre, som ikke forstår situationen og ikke kan andet end at sidde i sin lænestol dagen lang og vente på besøg og fodringstid.

Årets ord 2020 blev som bekendt 'Samfundssind' og Statsministeren appellerer hele tiden til, at vi alle udviser det. Og frivilligt arbejde bliver til stadighed hyldet, som vigtigt element i at få samfundet til at hænge sammen.

Min mand og jeg tilbød derfor i en periode at indgå i vagtberedskabet på plejecenteret for at hjælpe med udførelse af simple praktiske ting for de ældre såsom maduddeling, sengeredning, rengøring, lidt hyggesnak etc. Det mente vi nok, vi kunne kvalificere os til efter at have passet familiens ældre og døende af flere omgange. Det blev imidlertid kategorisk afvist af kommunens øverste ledelse fra borgmester til forvaltningschef, og det er det afslag, der er den egentlige årsag til, at jeg har forfattet dette indlæg.

I disse tider hvor ressourcerne er yderst begrænsede på grund af coronaen, og man samtidig appellerer til kommunens ansatte om at bidrage, virker det højst besynderligt, at man ikke tager imod de ekstra hjælpende hænder, som tilbydes. I stedet lader man det gå ud over de svageste i vores samfund. Noget er helt galt, og det er svært at se på som pårørende. Var det ikke på tide, at det bureaukratiske kommunale system begyndte at tænke bare lidt ud af boksen til gode for de ældre, som de er forpligtet til at hjælpe?

Læs kommunens svar senere i dag her på hjemmesiden. Red.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?