27. november 2020
Esben Buchwald. PR-foto: Arkiv
Esben Buchwald. PR-foto: Arkiv
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Hjælp til foreninger og frivillige

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Hjælp til foreninger og frivillige
Debat Allerød - 19. oktober 2020 kl. 01:36
Af Esben Buchwald, byrådsmedlem (V)

debat I forbindelse med vedtagelsen af Allerød Kommunes budget har der været en del debat om hvilken hjælp foreningslivet får fra kommunen og hvad foreningerne efterspørger. Især inden aftalen om budgettet var indgået, føg det med rygter og halve sandheder.

Jeg er ikke i tvivl om, at de fleste vil det bedste for vores foreninger og fritidsliv. Ikke mindst, ønsker man at bakke op om det store arbejde, vi som foreningsfrivillige lægger i foreninger og organisationer for at skabe gode aktiviteter for alle borgere i kommunen.

Hvad kan kommunen og politikerne så gøre for at støtte foreningerne og de frivillige som lægger mange timer i arbejdet med at styrke og udvikle aktiviteter for alle aldersgrupper? Som i så mange andre forhold, drejer det sig om ressourcer. Og ressourcer er, i den sammenhæng, ikke kun penge.

Det er naturligvis vigtigt, at vi støtter økonomisk, da det er en vigtig faktor for driften af frivillige foreninger. Konkret sker det blandt andet via aktivitetstilskuddet, den såkaldte allerødordning. Dette tilskud gives i forhold til antal foreningsmedlemmer under 26 år. I budget 2019 blev der afsat 2,1 mio i alt. I budget 2020 blev der udover dette beløb afsat 0,4 mio., og i januar 2020 rejste forligspartierne S og C en sag i byrådet om hvordan disse 0,4 mio. skulle udmøntes, altså hvad de skulle bruges på.

Det endte i slutningen af maj med en beslutning om at udbetale dem som en del af allerødordningen. Blandt andet på grund af det tidspres som covid19 havde medført, var det den praktisk gennemførlige løsning for 2020.

I den netop vedtagne budgetaftale for 2021 videreføreres tilskuddet på 2,1 mio. til allerødordningen. Og der er derudover truffet en strategisk beslutning om at anvende yderligere 0,5 mio. til ansættelse af en fritidskonsulent. Som en deltager ved et dialogmøde med foreningerne udtrykte det: "penge skaber ikke udvikling, det gør mennesker". Generelt lød det fra mange på dialogmødet, at ansættelse af en fritidskonsulent vil være positivt, hvis ikke midlerne tages fra budget til aktivitetstilskuddet.

At behovet er der, understøttes også af, at Allerød Idræts Union AIU har det med på deres liste over områder, som AIU's medlemsforeninger ønsker prioriteret af Allerød Kommune. Under overskriften Support til foreningerne står der følgende ønsker:

o Ansættelse af en fritidskonsulent

o Let tilgængelig vejledning for foreninger i forhold til samarbejde med kommunen, f.eks. ved opstart af nye foreninger.

o Initiere og supportere samarbejde på tværs af afdelinger i kommunen, f.eks. idræt i sammenhæng med social/sundhed og børn/skole

o Initiere og supportere udvikling af foreningerne, så der konstant tilbydes tidssvarende aktiviteter.

I Allerød Kommune er der 185 foreninger. Det er kun 40 af dem der, med medlemmer under 26 år, kan få del i aktivitetstilskuddet. Flertallet på 145 foreninger har altså ingen økonomisk fordel af allerødordningens 2,1 mio. Alle 185 foreninger vil derimod kunne trække på ydelser fra en fritidskonsulent i form af blandt andet de ønsker, der er nævnt ovenfor.

Udover dette, er der i budgettet for 2021 afsat ekstra 150.000 til en anlægspulje, som alle foreninger kan få andel i.

Budgettet for 2021 fastholder altså aktivitetstilskuddet fra 2019 på 2,1 mio. til glæde for de ca. 40 foreninger som har medlemmer under 26 år, og afsætter derudover 0,65 mio. til en fritidskonsulent og en pulje som kan komme alle 185 foreninger til gode. Det synes vi i Venstre, er en god prioritering.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?