22. oktober 2020
Maria Lubanski er sammen med sin mand, Nikolaj, flyttet fra Allerød til Nørrebro i København. Arkivfoto: Allan Nørregaard
Maria Lubanski er sammen med sin mand, Nikolaj, flyttet fra Allerød til Nørrebro i København. Arkivfoto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Tak for årene i Allerød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Tak for årene i Allerød
Debat Allerød Nyt - 19. september 2020 kl. 04:49
Af Maria og Nikolaj Lubanski, Ryesgade 25 2. th., 2200 København N

Kære byråd! Først og fremmest tak for mange gode år i Allerød! Efter 40 år af vores voksenliv i Allerød er vi flyttet fra kommunen og til Nørrebro.

Tak for sam- og modarbejde i alt, hvad vi har været involveret igennem årene.

Fra musikforeningen "Roquefort" over "Dr. Dantes desperate renovationsshow", "Allerød karnevalsgruppe", "Grønne forbrugere", "Foreningen Flyglet", "LAFAK"; bevaring af lokalhistoriske værdier til "Allerød Musik- og Kulturskole.

Vi vil selvfølgelig bevare kontakten til Allerød og til alle de dejlige ildsjæle, der bor i kommunen.

På vej i toget mod Nørrebro med noget af flyttelæsset mødte vi Karsten, der ønskede os held og lykke i livet og som spurgte til, om vores flytning vel ikke havde noget med kommunen at gøre?

Når vi nu bliver spurgt så åbent, vil vi også gerne svare ærligt:

Jo, desværre har vores flytning også noget med kommunen at gøre. Vi må tilstå, at vi blevet trætte af kommunens ofte visionsløse håndtering af mange sager gennem vores lange Allerød liv.

Senest vores ønske om på markedsvilkår at købe et stykke jord til et bofællesskab, som først kunne accepteres, da ordet "senior" kom på.

Seniorbofællesskab - det er ikke helt så farligt. Ellers så man vist et nyt "Christiania" foran sig.

Og så "Fru Lunds Villa" sagen, som fik skubbet godt til beslutningen om at flytte.

Først en kamp mod en besluttet nedrivning af bevaringsværdig kulturhistorisk arv (som i øvrigt ville fastholde Allerød på en pinlig førsteplads over kommuner, der nedriver mest af kulturhistorisk værdi).

Derefter ovenikøbet et afslag fra kommunens side, om et generøst tilbud fra "Støtteforeningen Allerød Musik- og Kulturskoles venner", om at overtage drift og vedligehold af bygningen til glæde for alle kommunens kunstnere; kunstnergrupper, enkeltpersoner, kunstforeninger og ovenikøbet Musik- og Kulturskolens Billedskole for børn og unge.

Derudover kunne det generøse tilbud opfylde et stort ønske fra kommunens kreativt tænkende unge om et fristed som de kunne få lov at sætte deres præg på, og udfolde visioner og talenter.

Hvem ved om det kunne blive kommunens nye stolthed? Som vi gjorde det i sin tid med Doktor Dante/Mungo Park og senest Danmarks største Musik- og Kulturskole i forhold til indbyggertallet.

Nu skal en mobilmast flyttes fra Fru Lunds villa og skel sættes op, efter at al elektricitet er blevet omlagt, billedskolen er flyttet ud til dårlige vilkår i de andre lokaler, og musikere er smidt ud af deres øvelokaler.

Udover at den dejlige have, som blev brugt til koncerter, festivaler og børneleg, mister Musik- og Kulturskolen nu også lagerplads og parkeringspladser.

Er det prisen værd? Og hvordan hænger det sammen med Allerød Kommunes nye vision?

Det er sørgeligt, at der hvert år skal findes besparelser på alt det, der gør livet værdifuldt i kulturfællesskabet.

Vi føler os desværre langt fra det nærdemokrati, brugerinddragelse og visionære kulturfællesskab som en mindre og meget velhavende kommune som Allerød ellers kunne tilbyde.

Og kommunen kunne i stedet nyde godt af aktive og ressourcestærke borgeres arbejds- og fundraiserindsats, hvis de blev inddraget og der blev tænkt visionært.

Der er altså både råd og plads til borgernær velfærd og til et attraktivt kulturliv.

Vi vil for altid bevare relationen til Allerød Kommune og måske også flytte tilbage en dag, men vi kunne drømme om, at kommunen var mere visionær og lydhør over alle de mange stærke initiativer, som byens mange ildsjæle har.

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?