27. september 2020
Billedet er solnedgang over Børstingerød Mose ved Enghaven Nord. Privat foto: Helle Pedersen
Billedet er solnedgang over Børstingerød Mose ved Enghaven Nord. Privat foto: Helle Pedersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Debat: Den er gal i Enghaven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat: Den er gal i Enghaven
Opdateret 17. september 2020 kl. 09:57
Debat Allerød Nyt - 16. september 2020 kl. 10:27
Af Helle Pedersen, Guldborgvej 3, på vegne af Danmarks Naturfredningsforening, lokalafdeling Allerød.

Jeg stiller mig op i køen af Allerød borgere, der udtaler "Skræmmende, at kommunen er så opsat på at få nye boliger".

I mit tilfælde handler det om 114 nye boliger på marken ved Enghaven Nord på bekostning af natur, plante- og dyreliv.

At borgmesteren vil arbejde for, at det bliver et byggeri, der hænger sammen med de skønne omgivelser er en meget ringe trøst.

Uanset placering af boligerne vil et byggeri medføre 900 ekstra bilture i døgnet på Enghave Parkvej, forøge co2-udledningen og ødelægge de landskabelige værdier i et særligt sårbart natur- og kulturmiljø (Allerød Kommunes egne ord).

I det netop indgået budgetforlig står anført: Natur, miljø og klima har en høj prioritet hos borgere og politikere i Allerød, men hvordan og hvor kommer det til udtryk, når politikerne blandt andet helt overhører Danmarks Naturfredningsforenings anbefaling om at frede naturen ved Enghaven Nord.

Man kan læse høringssvar til budgettet fra Danmarks Naturfredningsforening på https://alleroed.dn.dk/vi-arbejder-med/aktuelle-sager.

Et muligt nyt byggeri i området nord for den eksisterende bebyggelse i Enghaven (frugthaven, nord for Lillerød Landsby), vil på dramatisk vis ændre landskab og natur i området, samtidig med, at folks muligheder forringes kraftigt for at gå tur langs med de levende hegn til den fredede Børstingerød Mose, og opleve denne.

Byggeriet vil stride imod kommunens slogan "tæt på hinanden og tæt på naturen".

Byggeriet bliver en karikatur på kommunens slogan, da byggeriet nærmest ligger helt ude i naturen.

Fornemmelsen af to byer, Lillerød og Hillerød, med åbent land imellem (uden gadelamper), vil efterhånden forsvinde, når dette fine landskabsrum forandres til rækkehuse eller "Lind og Risør" huse.

Området er udpeget til "grøn korridor" til passage mellem St. Dyrehave og Børstingerød Mose/Brødeskov for vildt, fugle, padder med mere.

DN-Allerød har flere gange tidligere overfor Allerød Byråd påpeget de landskabelige kvaliteter i et af kommunens sidste store landskabsrum:

De fire fredede stengærder markerer de små marker indrammet af gærder med kirsebærtræer, levende hegn med et stort udvalg af hjemmehørende arter og et væld af fouragerende rovfugle fra de omkringliggende skove og fra den unikke, naturplejede Børstingerød Mose.

Området er et af få steder i den efterhånden udbyggede kommune, hvor et relativt intakt dyreliv, rådyr, ræv, hare, grævling, lækat, stadig findes.

Dertil kommer en meget fin cykel-/gangsti i kanten af den fredede mose, fra Kollerød Å til Børstingerød med udkig til diverse små og større landskaber og først og fremmest, fred og ro. Hvor findes det ellers i kommunen?

Derfor må DN kraftigt tage afstand for et nyt byggeri i Enghaven Nord.

Arealet er ikke en pløjemark, der nemt kan bebygges, men et fint landskab med et varieret dyreliv, som kommunen bør beskytte. Byen er smukt afrundet her, som den er nu!

Har debatten om sexisme taget overhånd?