25. oktober 2020
Karsten Längerich. Arkivfoto: Nikolai Linares / Byrd
Karsten Längerich. Arkivfoto: Nikolai Linares / Byrd
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Tre år med resultater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Tre år med resultater
Debat Allerød Nyt - 25. september 2020 kl. 15:20
Af Karsten Längerich, borgmester (Venstre)

debat Jeg har nu haft borgmesterposten i 3 år i Allerød, og det er 3 år med gode resultater for Allerød, der udtrykker social ansvarlighed, men også stemmer overens med mit menneskesyn.

Jeg er stolt af den nye retning, vi har sat i Allerød med fokus på langsigtede investeringer i velfærd. Vi er begyndt at afsætte midler til grøn omstilling, klimaplan og biodiversitet, og der er skabt en meget positiv udvikling i Bymidten takket være en indsats af rigtig mange. Resultaterne er på sin vis tværpolitiske, men opnås kun igennem bredt samarbejde og politisk lederskab.

Vores menneskesyn i den kommunale organisation er også ved at blive ændret markant. Fra at se på borgerne som klienter ser vi nu på dem som ressourcer. Vi er absolut ikke i mål, men udviklingen går i den rigtige retning. Vi arbejder med "En borger - en plan", og de ledige ses som ressourcer på et arbejdsmarked, hvor vi mangler arbejdskraft. Det er godt for samfundet og virksomhederne - men allervigtigst er det godt for den ledige at komme i beskæftigelse. Også selvom det kun er 10 eller 20 timer om ugen.

Vi fører en erhvervsvenlig politik i Allerød, og de store virksomheder såsom Widex, Niras og Weibel udvider alle i Allerød og cementerer deres placering i kommunen. Der er også vækst hos mange af de mindre virksomheder, om end Corona-krisen er svær for mange. Den Kongelige Livgarde udvider ligeledes; regimentet betragter jeg også som en lokal virksomhed, vi kan være rigtig stolte af.

Allerød kommunes økonomi har ikke været sundere i mange år. Vi har skabt et overskud på driften og budgetterer nu med 70-90 mio. kr. årligt i overskud - eller 640 mio. kr. i de kommende 8 år. Det giver muligheder for at investere i Allerød.

Der er indført nye former for borgerdialog med borgmesterkaffe, bydelsmøder, borgerforslag mv. Det er altid vigtigt for en borgmester at møde borgerne i øjenhøjde. Det giver en bedre dialog end den, vi eksempelvis ser på Facebook.

Er alt så godt i Allerød? Absolut ikke! Jeg er bl.a. ked af de lugtgener, som Pankas giver naboer. Det er ikke i orden, og vi arbejder dagligt med at få Pankas til at ændre produktionen. Selvom jeg i sin tid ikke har været med til at udlægge området til bl.a. asfaltindustri, så er det mit ansvar som borgmester at sikre den strammest mulige myndighedshåndtering i området, så længe den ligger inden for lovgivningens rammer og praksis.

Efter en intens periode med budgetlægning og vedtagelse af budgettet den 6. oktober, fortsætter jeg det brede samarbejde i Byrådet i den retning, som er lagt og som der er skabt en solid finansiel baggrund for i budgettet.

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?