27. september 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Samarbejde kan sikre velfærd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Samarbejde kan sikre velfærd
Debat Allerød Nyt - 13. september 2020 kl. 10:14

Af Jakob Scharff, branchedirektør i DI

Debat Da corona-krisen ramte i foråret, stod kommunerne og virksomhederne sammen om at holde hånden under danske arbejdspladser.

Det lykkedes i stor udstrækning. Det lykkedes også i fællesskab at opbygge forsyningskæder af værnemidler til social- og sundhedssektoren.

Krisen viste altså igen, at vi løser udfordringerne bedst, når vi samarbejder.

De politiske forhandlinger om næste års budget er nu i gang i Allerød Kommune, og her er der gode muligheder for at få bragt flere erfaringer og idéer fra virksomhederne i spil.

Et samspil mellem Allerød Kommune og virksomhederne kan blandt andet bidrage til at sikre den grønne omstilling og udvikle velfærden i en udfordret kommunal økonomi, hvor der eksempelvis bliver flere ældre og flere børn.

Eksempelvis har Rudersdal Kommune valgt at lade private aktører opføre og drive kommunens nye plejehjem, hvilket giver luft i anlægsbudgettet og mere valgfrihed for de ældre.

Et andet godt eksempel er Guldborgsund Kommune, der har sparet 4-5 millioner kroner og næsten 1000 tons CO2- ved at samarbejde med en energivirksomhed om at renovere en stor del af kommunens bygninger.

I Allerød Kommune er der gode muligheder for yderligere samarbejde til gavn for økonomien og borgerne.

Eksempelvis er det kun omkring 31 procent af de tekniske opgaver og støttefunktioner som rengøring, it-drift og vejvedligeholdelse, som i dag bliver løst i samarbejde med private virksomheder.

Med inspiration fra de kommuner, der er længst fremme, kan dét tal nå op på 45 procent.

I DI anbefaler vi, at Allerød Kommune rækker ud for at udnytte mulighederne for et tættere samarbejde med private virksomheder.

Det handler om at have de rette kompetencer i indkøbsafdelingen og om at lade sig inspirere af gode idéer fra andre kommuner.

I DI står vi til rådighed. Vi ønsker at bidrage til, at Allerød Kommune får den bedst mulige velfærd og samtidig bidrager til den grønne omstilling.

Sammen får vi mere velfærd for pengene.

Har debatten om sexisme taget overhånd?