14. august 2020
Arkivfoto: Jan F. Stephan
Arkivfoto: Jan F. Stephan
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Det er kommet som et chok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Det er kommet som et chok
Debat Allerød Nyt - 01. juli 2020 kl. 05:41
Af Kristoffer Schmidt, museumsinspektør, ph.d., Museum Nordsjælland
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

debat Det er kommet som et chok for en hel del borgere i Allerød Kommune såvel som flere af landets største eksperter i bygningsbevaring, at Skov- og Naturstyrelsen ønsker at nedrive Dæmpegård. Med begrundelse i skovlovens restriktive bestemmelser kan styrelsen tilsyneladende ikke sælge gården, hvorfor de nu har søgt om nedrivningstilladelse. Gården er en af de kulturhistorisk vigtigste bygninger i kommunen og en umistelig del af det sårbare kulturmiljø, som Dæmpegård indgår i. Placeret midt i en lysning med skoven som baggrund ligger gårdens fem fritliggende bygninger, bestående af et stuehus, en anneksbygning, en staldbygning, en vognbygning samt et udhus, næsten som da de blev rejst i 1788. Bygningerne fortæller om livets gang i de danske skove og statens voksende behov for styring af skoven. Alle bygninger er opført på kampestensfundament og står med deres tjærede bindingsværk, gulkalkede mure samt stråtækte saddeltage med fint anlagte kragetræer arkitektonisk flot. Dæmpegårds bevaringsværdier er så høje, at gården ikke blot er en af de eneste bygninger i kommunen, som er indskrevet i kommuneplanen, men rummer historier, der rækker langt ud over kommunens grænser og fortæller om den moderne skovdrifts indførelse i Danmark. Dette til trods forekommer det, at kommunen tøver med at afvise nedrivningsansøgningen fra Skov- og Naturstyrelsen.

arrow Læs også: Museumsinspektør om Dæmpegård: Jeg håber, der bliver fulgt op med handling

Godt nok har byrådsmedlemmer og borgmester været ude og erklære, at de vil kæmpe for Dæmpegårds bevaring, men spørgsmålet er, om den gode vilje følges op med reel handling. Fra kommunens side har man erklæret, at man afventer Fredningsnævnets udtalelse, inden man beslutter sig om gårdens videre skæbne. Fredningsnævnets rolle er at vurdere, om en nedrivning er forenelig med den naturfredning, som Dæmpegård ligger i og har givet navn til. Kommunens erklæring er foruroligende, da Fredningsnævnet som regel ikke inddrager kulturhistoriske værdier i deres vurdering. Derudover har Skov- og Naturstyrelsen valgt ikke at spørge Fredningsnævnet. I stedet mener de, at de som tilsynsmyndighed selv kan bestemme om en nedrivning strider mod naturfredningen i området. Så hvis Allerød Kommunes byrådsmedlemmer vælger at lytte til en beslutning fra tilsynsmyndigheden, har de ganske enkelt sat ulven til at vogte får, da det jo er Skov- og Naturstyrelsen, som vil have Dæmpegård revet ned.

Allerød Kommune kan dog nemt nedlægge et nedrivningsforbud og efterfølgende udfærdige en bevarende lokalplan i medfør af planlovens § 14. Normalt vil et sådant nedrivningsforbud resultere i, at kommunen skal overtage ejendommen, men i dette tilfælde kan Skov- og Naturstyrelsen ikke skille sig af med bygningerne på grund af skovloven. Derfor vil en nedlæggelse af et § 14-forbud forhindre nedrivning og gøre Dæmpegård til et fælles ansvar, hvor kommunen i dialog med Skov- og Naturstyrelsen kan arbejde på en fremtidig anvendelse.

Her kan Allerød Kommunes byrådsmedlemmer skæve til Hillerød Kommune, som for nylig har nedlagt et sådant forbud mod nedrivningen af skovløberhuset Tibberuphus. Ved denne ejendom fremførte Skov- og Naturstyrelsen, der også her er ejeren, argumenter meget lig dem, som de nu fremfører for at få nedrevet Dæmpegård. Alligevel valgte Hillerød Kommune at vedtage nedrivningsforbuddet. Det interessante i denne sammenhæng er, at Tibberuphus' bevaringsværdier er mindre end dem, vi finder ved Dæmpegård. Dæmpegård er ikke kun vigtig for det kulturmiljø, den indgår i. Den har også betydning for det øvrige Nordsjælland og sågar for hele landet som eksempel på en meget velbevaret skovbebyggelse samt for fortællingen om den rationelle skovdrifts udbredelse fra Nordsjælland ud over det danske land. En bevaring af gården kræver, at Allerød Kommunes byrådsmedlemmer - ligesom Hillerød Kommunes - tager deres ansvar alvorligt og værner om den umistelige kulturarv, som kommunen er sat til at forvalte. Kommunen skal med andre ord påtage sig ansvar og give den pressede kulturarv plads og berettigelse i en tid, hvor fokus ofte ligger på økonomisk gevinst på den korte bane fremfor bevaring af vores fælles kulturarv og dermed vores selvforståelse i det lange løb.

arrow Spillet om Dæmpegårds fremtid er i gang
08. juni 2020 kl. 11:40 Opdateret: kl. 10:51
Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?