9. maj 2021
Povl Markussen. Privatfoto
Povl Markussen. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Vores vand er rent og fint og ikke forurenet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Vores vand er rent og fint og ikke forurenet
Debat Albertslund Posten - 18. april 2021 kl. 18:24
Af Povl Markussen, Forbrugerrepræsentant i HOFOR Vand og Spildevand

Stephan Jensen, fra Kløverens Kvarter spørger her i AP om, hvordan kvaliteten af det vand, der kommer ud af vores haner, egentlig er. Er vores drikkevand forurenet?

arrow Læs også: DEBAT: Hvordan er kvaliteten af Albertslunds drikkevand her og nu?

Det korte svar er: Vores drikkevand er rent og fint og ikke forurenet. Det vand HOFOR leverer i Albertslund overholder alle kvalitetskrav til drikkevand.

Det lidt længere svar er som følger: Der foregår en omfattende overvågning af kvaliteten af vores vand. Både af det (grund)vand, der kommer ind på vandværkerne og det (drikke)vand, der sendes ud fra vandværkerne. Herudover overvåges drikkevandet i ledningsnettet, og der udtages prøver ude hos udvalgte forbrugere.

Vores drikkevand får vi fra forskellige vandværker. Dels Værket ved Lejre og Værket ved Marbjerg (i Roskilde), der forsyner i størstedelen af kommunen, nord for Roskildevej i dagtimerne. Dels Værket ved Thorsbro (i Ishøj) der bidrager til forsyningen i den sydlige del af kommunen. Og dels vores lokale Vridsløselille Vandværk, der i dagtimerne fortrinsvis forsyner området syd for Roskildevej, og om natten også nord for Roskildevej. Endvidere er der det private vandværk i Herstedøster og nogle få boringer ved ejendomme omkring Vestskoven.

Vandet fra vandværkerne kontrolleres dels for en lang række stoffer, der er naturligt forekommende i jorden, som chlorid, natrium, calcium og magnesium, og dels for miljøfremmede stoffer, som vi har forurenet jorden og dermed vandet med. Da HOFOR er landets største vandselskab, der leverer vand til 1 million mennesker, nøjes vi ikke med at foretage de lovpligtige kontroller af vores drikkevand. HOFOR har musklerne til at kontrollere for meget mere. I de sidste 10 år er der således to gange pr. år udført en stor kontrol af drikkevandet på vandværkerne. Her er der blevet analyseret for 110-170 forskellige stoffer. Det er mange flere end vi skal, og kontrolprogrammet tilrettes, hvis der på nogen måde kommer mistanke om andre stoffer.

De sidste par år har Miljøstyrelsen udført to store screeninger af grundvandet for nye miljøfremmede stoffer, hovedsagelig pesticider. Det har HOFOR fulgt op med tilsvarende screening af vandet fra vores vandværker. Det betød, at vi i 2020 undersøgte for over 400 nye stoffer og i 2021 bliver der undersøgt for yderligere ca. 100 nye stoffer. Heldigvis har disse screeninger kun givet anledning til fund af ét nyt stof, nemlig trifluoreddikesyre (TFA) og det langt under grænseværdien.

I de sidste par år har der været stor fokus på forskellige pesticider, som er fundet i grundvandet. Men det betyder ikke, at drikkevandet er forurenet. Det er vigtigt at skelne mellem grundvand (før vandværket) og drikkevand (efter vandværket). I grundvandet er der flere steder målt forskellige miljøfremmede stoffer. Enkelte steder er niveauerne høje, men det betyder ikke, at de også er høje i drikkevandet. I HOFOR indvinder vi grundvand fra et stort område med rigtig mange boringer, og de enkelte boringer kan tages ud af drift, eller vandet fra dem kan blandes med andre, så drikkevandet opfylder alle kvalitetskrav. I de boringer, der indeholder miljøfremmede stoffer, laver vi skærpet overvågning, så vi kan følge udviklingen og sikre os, at kvalitetskravene bliver overholdt.

Men hvad så helt konkret med vandkvaliteten fra de vandværker, som forsyner Albertslund? Jo, vandet fra alle værkerne overholder gældende kvalitetskrav til drikkevand. Den naturlige drikkevandskvalitet er god, men der er lave niveauer af enkelte miljøfremmede stoffer, og derfor er der på nogle af værkerne skærpet overvågning af udvalgte stoffer, hovedsagelig pesticidnedbrydningsproduktet DMS.

Vridsløselille vandværk: Her er særlig fokus på indhold af nikkel og på enkelte pesticider, især nedbrydningsproduktet DMS. Nikkelindholdet ligger mellem 11-18 µg/l, kravet er, at det skal være under 20 µg/l. DMS indholdet ligger mellem 0,04 µg/l-0,07 µg/l, og det skal være under 0,1 µ/l. Der er overvågning af disse stoffer to gange pr. måned.

Værket ved Thorsbro: Her er særlig fokus på DMS. DMS indholdet ligger mellem 0,03 µg/l-0,09 µg/l, det skal være under 0,1 µ/l. Derfor er der overvågning af DMS to gange pr. måned.

I drikkevandet fra Værket ved Lejre og Værket ved Marbjerg er der ikke fundet DMS.

Alt i alt kan man altså konkludere at vores drikkevand er rent og fint, men vi må også konkludere, at det er sårbart. Rent vand er ikke en naturlov, vi kan tage for givet. De miljøfremmede stoffer vi finder i vandet, er en stigende trussel, vi selv er årsag til. Vi bor ovenpå vores grundvand, så vi har ikke andre at "takke", hvis vandet pludselig ikke er rent mere.


KONTAKT OS

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?