3. juni 2020
Arkivfoto
Arkivfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Vil Albertslund Kommune godkende gulvvarme uden isoleret krybekælderdæk?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Vil Albertslund Kommune godkende gulvvarme uden isoleret krybekælderdæk?
Opdateret 03. april 2020 kl. 06:38
Debat Albertslund Posten - 02. april 2020 kl. 05:35
Af Jens Ellesøe Olsen, Galgebakken Over 8-2
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk
arrow Læs også: DEBAT: BO-VEST springer over, hvor gærdet er lavest......

Helhedsplanen for Galgebakken er meget ekstravagant, idet planen er at krybekældrene skal opvarmes med gulvvarmen samt beluftes kontinuert med et ventilationsanlæg. Denne løsning er meget energikrævende og slet ikke bæredygtig og varmeregningen skal betales af beboerne.

Bygningsreglementet foreskriver isolering under krybekælderdækket.

BO-VEST og vores rådgivere oplyser, at det er den eneste måde Galgebakkens problemer med skimmelvækst kan løses. Dette baseres på en rapport, som er udarbejdet af Bunch Bygningsfysik.

I rapporten, som blev offentliggjort i februar, konkluderes at gulvvarmen skal udføres uden isolering under krybekælderdækket. Bunch's konklusion er baseret på computersimulering, som viser, at der skal tilføres varme for at sikre en tilpas temperatur, i krybekældre og ved knudepunkter, hvorved skimmelvækst forhindres. Og derfor skal der ikke isoleres under krybekælderdækket, da isoleringen vil bremse varmetransporten fra gulvvarmen til krybekælder.

Det vil sige, at gulvvarmen skal opvarme luft og overflader i krybekældrene til en temperatur, som er højere end 13ºC. Det er ikke noget problem i sommerhalvåret; men om vinteren vil udetemperaturen være ca. 0ºC. Desuden skal et ventilationsanlæg kontinuert blæse den kolde udeluft ind i kælderen for at holde luftfugtigheden nede på et passende niveau.

Bunch's computer har også simuleret temperaturforholdene, når dækket under krybekælderen udføres med 100 mm isolering. Og det giver, mærkeligt nok, en for lav temperatur i krybekælderen og ved knudepunkter.

Men Bunchs Computersimuleringer er udført med inaktiv gulvvarme (læs: kold gulvvarme) og under forudsætning, at der er en rumtemperatur på 20ºC i boligen!

I det virkelige liv vil gulvvarmen være aktiv det meste af døgnet om vinteren, hvor det netop er kritisk, og det vil også være en nødvendighed for at opretholde 20ºC i boligen.

Hvis Bunchs computersimulering udføres med aktiv gulvvarme, vil resultatet med stor sandsynlighed vise, at gulvvarme med isolering under dækket løser skimmelproblemerne i knudepunkterne.

Men indtil videre er Bunch's anbefaling: Gulvvarme uden isolering under dækket.

Og vores rådgivere projekterer nu i henhold til Bunch's anbefaling og bygger prøvehuse.

Løsningen skal endeligt godkendes af Albertslund Kommune, forinden den rulles ud i storskala på Galgebakken.

Det skal blive interessant, at se om Albertslund Kommune vil følge retningslinierne i Bygningsreglementet og sikre en bæredygtig og klimavenlig løsning for Galgebakkens renovering.

arrow DEBAT: Galgebakkens dilemma ...1, 2, 3, osv.
31. marts 2020 kl. 09:04 Opdateret: kl. 09:19

KONTAKT OS

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?